Iako smo u prosincu imali onih pravih zimskih dana, u novu smo godinu ušli s neuobičajeno lijepim vremenom, s dnevnim temperaturama zraka koje više podsjećaju na one ranojesenske nego zimske.

Iako se često da čuti da ovakvo vrijeme nije uobičajene za ovo naše podneblje, činjenica je da smo se svi već pomalo navikli i na drugačije vremenske prilike kojima nas klima sve češće „počasti“.

Ovakve vremenske prilike i općenito temperaturne oscilacije zacijelo pogoduju širenju respiratornih virusa, pa je tako ovih dana u našem kraju puno fibroznih, grloboljnih, onih koji šmrcaju, kašlju i kišu, što i nije ništa neobično za ovu dob godine. Da nije pandemije koronavirusa, koja se ne da otjerati već skoro pune dvije godine, sve ovo bi prošlo s manje pozornosti. Ali upravo zbog Covida, pri pojavi ovakvih simptoma, ljudi su ipak oprezniji, pa se više i testiraju. Neki se testiraju i zbog putovanja, jer bez negativnog testa ne mogu ući u zemlje u kojima inače žive i rade ili ih iz drugih razloga posjećuju. Bilo kako bilo, potrebe za testiranjem u ovo je vrijeme bilo više nego posljednjih mjeseci kada smo s pandemijom stajali relativno dobro.

Odgovor na pitanje kako trenutno stojimo s brojem zaraženih u našoj Županiji dobili smo od ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diane Mamić koja nam je potvrdila da zaključno s današnjim danom imamo 194 aktivna slučaja. Od toga, 114 u Livnu, u Tomislavgradu 71, u Drvaru 4, u Kupresu 3, te 2 slučaja u Glamoču. Treba napomenuti da se ovdje radi o onima kojima je zaraza koronavirusom potvrđena PCR testom. Ovomu treba pridodati još nekoliko desetaka osoba iz svih općina koje su bile pozitivne na antigenskom testu. Piše Tomislavcity.

„Nakon blagdana i brojnih događaja i druženja na kojima se nije baš previše vodilo računa o epidemiološkim mjerama, ovaj je porast zaraženih svakako očekivan. No činjenica je da, uz Covid pozitivne, imamo i priličan broj onih koji, zbog visoke temperature, malaksalosti, glavobolje i respiratornih problema, ovih dana traže liječničku pomoć. Kod njih se najvjerojatnije radi o sezonskim virozama, a moguće i o gripi koja nije neuobičajena u ovo zimsko vrijeme. Istina, mi u Zavodu do sada od zdravstvenih ustanova nismo dobili službenu prijavu niti jednog slučaja gripe, ali sasvim sigurno navedena simptomatologija koju pacijenti prijavljuju može ukazivati i na gripu kao mogući uzrok ovakvih sve učestalijih oboljenja.

Kako god bilo, u ovakvim situacijama trebamo se ponašati odgovorno, a to znači: kod pojave ozbiljnijih simptoma javiti se svom liječniku, ne hodati okolo bolesni i ne širiti zarazu drugima, neovisno o tomu radi li se o Covidu, gripi ili nekim drugim virozama“- kazala je dr. Mamić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok