Jučer je na graničnom prijelazu Kamensko održan radni sastanak predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Vukadina i ravnatelja Carinske uprave Republike Hrvatske, Maria Demirovića.

Pored predsjednika Vlade HBŽ, Ivana Vukadina i ravnatelja Carinske uprave RH, Maria Demirovića sastanku su još nazočili i predstavnici prijevoznika koji se bave teretnim prometom s područja Hercegbosanske županije, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH za Sektor carinskog sustava, Bosiljko Zlopaša, pročelnik područnog carinskog ureda Split, Ljubomir Kovač, te voditelji Carinske uprave RH na graničnom prijelazu Kamensko.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i predstavnici prijevoznika koji se bave teretnim prometom s područja Hercegbosanske županije, Luka Šarac i Jozo Mihaljević zahvalili su se g. Demiroviću i ostalim rukovodećim osobama iz Carinske uprave RH na brzoj reakciji, te pokazanoj velikoj želji za održavanjem sastanka. Informirali su prisutne o problemima s kojima se u posljednje vrijeme susreću vozači teretnih vozila i njihove tvrtke prilikom prelaska i carinjenja roba na graničnom prijelazu Kamensko. Predugo vremensko razdoblje čekanja prilikom prelaska graničnog prijelaza Kamensko istaknuto je kao krucijalni problem, a također iznijeti su i prijedlozi i modeli za uklanjanje navedenog problema.

Ravnatelj Carinske uprave RH, Mario Demirović istaknuo je kako prostora i načina za unaprjeđenje rada i djelovanja Carinske uprave uvijek ima. U konkretnom slučaju od ravnatelja Demirovića i ostalih rukovodećih osoba Carinske uprave RH naglašeno je kako će sa svoje strane i u okviru svojih zakonskih mogućnosti poboljšati, ubrzati i pojednostaviti dosadašnje procedure, prije svega kroz veći broj carinskih službenika i mogućnost otvaranja dodatne prometne trake za teretna vozila, jer kako su istaknuli sam teretni promet u ovoj godini naspram teretnog prometa u istom vremenskog razdoblju prošle godine, povećan je za 30 %. Naglasili su kako je potrebno zajedničko i koordinirano djelovanje svih aktera na graničnom prijelazu od djelatnika unutarnjih poslova, carinske uprave, špeditera i prijevoznika, kako bi se uklonili navedeni problemi.

Također razgovarano je o samoj problematici kategorizacije graničnog prijelaza Kamensko. Dogovorena je buduća intenzivnija i aktivnija suradnja, te poduzimanje aktivnosti svih sudionika sastanka kako bi se navedeni problemi u što kraćem vremenskom razdoblju otklonili, a ponovni  sastanak dogovoren je za mjesec dana kako bi se vidjeli rezultati aktivnosti koje će se poduzeti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok