Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) je štetnik čiji su glavni domaćini: jagoda, malina, kupina, borovnica, trešnja, breskva i vinova loza. Štetnik napada i druge voćne vrste kao što su kivi, japanska jabuka, smokva, jabuka, šljiva i kruška.

Octena mušica ploda je štetnik koji je već evidentiran na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, zbog čega je potrebno poduzeti određene mjere u nasadima koštićavog voća.

Smanjenje populacije štetnika postiže se postavljanjem lovki s hranidbenim atraktantom (posude s octom). Lovke se prave od plastičnih boca na kojima se na više mjesta izbuše rupe promjera oko 5 mm, i to 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se potom ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine te se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom. Hranidbene lovke potom treba objesiti u krošnju stabala. Najbolje vrijeme za postavljanje mamaca je mjesec prije početka zriobe plodova.

Štetnik ubada plodove u zriobi nakon čega oštećeni plodovi u vrlo kratkom roku dobivaju miris octa te se naknadno razvija i trulež plodova.

Napadnuti plodovi nisu prikladni za konzumaciju i gube na tržišnoj vrijednosti.

Više o aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na stranicama : https://mpvs-hbz.gov.ba/

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok