Planinari Lucijana Gudelj i Ante Vukadin, članovi Planinarakog društva "Orlova stina" iz Tomislavgrada, završili su ovih dana zanimljiv planinarski izazov "Challenge 2000+", odnosno popeli su se 78 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine na 12 bosanskohercegovačkih planina.

Tako su se upisali kao 68. i 69. osoba na listi ovog atraktivnog planinarskog poduhvata za što im je bilo potrebno godinu dana.

- Ono što nas razlikuje od drugih penjača je da smo se na sve vrhove penjali kao tim 'Orlove stine'. U početku izazova bilo nas je troje, ali kako je život često nepredvidivo putovanje, zbog iznenadne smrti kolege bilo je ili stati na 36 vrhova ili nastaviti dalje. Odlučili smo nastaviti i ovaj svoj izazov posvetiti pokojnom kolegi i prijatelju Marinu Radošu - za Fenu je kazala Lucijana Gudelj.

S obzirom na privatne obveze nisu se, kaže, uvijek baš mogli lako uskladiti, ali zato su se zahvaljujući dobroj kondiciji uspijevali popeti i po nekoliko vrhova u jednom danu.

- Poznavatelji naših planina znaju koliko je zahtjevno popeti se u jednom danu na trinaest od šesnaest vrhova Volujka, svih devet na Bjelašnici, osam na Vranici, dvanaest od ukupno petnaest na Čvrsnici ili svih sedam na Treskavici - istaknula je Gudelj.

Za ove strastvene zaljubljenike u planinarenje svaka planina je posebna i plijeni pažnju svojim prirodnim ljepotama. Ipak, oni izdvajaju izdvajaju Čvrsnicu i osobito Prenj.

- Prenj nam je najljepša, najatraktivnija, ali i najsurovija naša planina. Jedino Prenj od naših planina ima alpsku strukturu, s vrhovima koji su samostojeći i svaki priča za sebe - ocijenila je Gudelj.

Zato su osobito ponosni na osvajanje šest vrhova Prenja u jednom pohodu što je bio ne samo fizički, nego i emotivni izazov.

Na pitanje sto ih vuče na ovaj planinarski izazov jednostavno kažu da je to ljubav za koju treba bit spreman.

- To je jednostavno način života. Kao i kod drugih fizičkih aktivnosti, za planinarenje se treba pripremiti, kako fizički i psihički, tako i s opremom i nizom drugih detalja. Cilj je, naravno, imati uza se sve potrebno, a opet se ne opteretiti previše te si na taj način uspinjanje na planinu učiniti neugodnim iskustvom - naglasila je Gudelj.

Za one koji razmišljaju da se počnu baviti planinarenjem, Gudelj ističe kako je najbolji početak prijaviti se u planinarsku školu u kojoj se može steći osnovno znanje o planinama i planinarstvu. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok