UNDP je pokretač prve bosanskohercegovačke digitalne platforme "Tvoj Co2" za izračun osobnih i korporativnih emisija ugljik-dioksida i online kupovinu sadnica drveća za plansko ozelenjavanje zelenih površina u urbanim sredinama, šumskim zemljištima ili revitalizaciji opožarenih površina u našoj zemlji. Platforma „Tvoj CO2“ namijenjena je svim ekološki osviještenim građanima i kompanijama koje žele dati svoj doprinos očuvanju okoliša kroz sadnju drveća.

CO2 otisak (eng. „Carbon Footprint“) je mjera ukupne emisije stakleničkih plinova koje izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, kompanija ili događaj. Isprobajte prvi CO2 kalkulator za Bosnu i Hercegovinu, i saznaj više o tome kako svako od nas može pozitivno utjecati na okoliš. Kalkulator se nalazi na platformi TvojCO2. Posjetom na www.tvojco2.ba odabirete broj i vrstu sadnica i dajete svoj doprinos planeti i budućim naraštajima. Cilj aktivnosti je očuvanje životne sredine i ublažavanje klimatskih promjena.

ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres se potpisivanjem Memoranduma o suradnji sa UNDP ove godine priključilo ovom hvale vrijednom projektu. ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres u sklopu rasadnika Pržine u ponudi za ovu namjenu ima sadnice stabala: javora, japanske trešnje, lipe, crnog i bijelog bora za redovna pošumljavanja šumskih goleti kao i za revitalizaciju požarišta.

Vaša sadnica, koju odaberete i kupite putem digitalne platforme iz udobnosti vašeg doma bit će zasađena na području jedne od Šumarija kojom gospodari naše poduzeće po vašem izboru. Poslove sadnje u Vaše ime, transport, zaštita i njega uključeni su u cijenu stabla koju Vam ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres  nudi putem ove platforme. Svi oni koji kupe sadnice stabala putem ove platforme i na taj način kompenziraju svoj karbonski otisak dobit će certifikat o količini kompenziranog CO2 kroz sadnju kupljenih sadnica. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok