U nedjelju, 26. lipnja 2022. u župi Sv. Ilije Proroka u Glamoču održana je jednodnevna duhovna obnova, na koju se okupilo nekoliko stotina župljana, a koju je predvodio župnik župe Svete Mati Slobode na Jarunu i duhovnik zajednice „Božja pobjeda“ salezijanac don Damir Stojić.

Duhovna obnova sastojala se od euharistije, kateheze i klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U koncelebraciji na svetoj misi koju je predslavio don Damir, osim domaćeg župnika vlč. Borisa Ljevaka, još su bili vlč. Darko Anušić župnik župe Mrkonjić Grad, vlč. Anđelo Bartulica župnik župe Nova Topola te vlč. Zlatko Matić župnik župa Ljubija i Ravska koji je vjernicima bio na raspolaganju za sakramenat ispovijedi.

U prigodnoj propovijedi don Damir je razmatrao i tumačio Isusov poziv:“Pođi za mnom!“Zatim u drugom dijelu duhovne obnove, u svojoj nadahnutoj katehezi, don Damir je istaknuo nekoliko važnih područja u životu svih katolika.

Prvo je okupljenom mnoštvu vjernika naglasio da je Bog doista naš Nebeski Otac koji je prisutan u našim životima te kako je bitno uzvjerovati i doživjeti živoga Boga u vlastitom životu.  Naglasio je važnost svjedočanstava zemaljskoga oca i majke za vjeru njihove djece i odgoj njihove savjesti. Ovdje je posebno istaknuo vjeru svojih roditelja koja mu je pomogla u njegovom životu. Također je govorio o važnosti ispravne molitve i ustrajnosti u njoj te o svakodnevnom čitanju Svetog Pisma koje nam donosi aktualnu Riječ Božju upućenu svakom pojedincu. Istaknuo je ulogu Blažene Djevice Marije koja je najispravniji put do njegovog Sina jer je preko Marije Isus došao k nama te tako i mi preko nje dolazimo k njemu. 

Posebno je istaknuo važnost molitve krunice. Kao posebnu vrstu molitve i uopće kršćanskog poslanja na zemlji izdvojio je slavljenje odnosno davanje slave Bogu. To je jedino ono što Bog u svojoj moći i veličini nema, i jedino ono što mu mi, njegova djeca, možemo dati, kazao je. Dati mu slavu, slaviti Ga.

Za vrijeme klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu nakana don Damira za sve prisutne vjernike bila je da dožive Božju ljubav. Molio je da Božja ljubav prodre u sve njihove rane, odbačenosti, bolesti i teškoće.

Na koncu jednodnevne duhovne obnove, župnik vlč. Boris je zahvalio predslavitelju don Damiru na izdvojenom vremenu te da je unatoč mnogim obvezama i pozivima našao vremena doći u ovu župnu zajednicu i posvjedočiti svoju vjeru.

Cjelodnevni program duhovne obnove pratila je vokalno instrumentalna grupa Vis Gloria iz župe Bila kod Livna pod vodstvom Tomislava Vrdoljaka, konzula RH u Livnu.

Po završetnu duhovnog programa druženje s gostima je nastavljeno u prostorijama župnog pastoralnog centra.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok