Danas su se javnosti obratili mještani mjesne zajednice Vidoši.

Između ostalog, u priopćenju navode kako se ograđuju od istupa predstavnika "Udruge građana Turani", te Mirka Krivića i njegovog mentora Ivice Brešića.

Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

Kao mještani Mjesne zajednice Vidoši, sela Potkraj, na čijem terenu se izvode istražni radovi, ovim priopćenjem se javno ograđujemo od istupa predstavnika „Udruge građana Turani“, te  Mirka Krivića i njegova mentora Ivice Brešića.

Ograđujemo se od organiziranih prosvjeda i bilo kakvih potpisa na peticiju kojom se manipulira javnosti da su svi mještani okolnih sela protiv istražnih radnji koje provodi društvo Lara Natural d.o.o.

Ovim priopćenjem posebno ističemo da u svakom slučaju nismo protiv projekta koji će u slučaju pozitivnih istraživanja i pronalaska podzemne vode rezultirati gradnjom tvornice, punionice vode, a što će sasvim sigurno dovesti i do novih radnih mjesta i poboljšanja infrastrukture našeg kraja i zaustaviti raseljavanje obitelji iz ionako raseljenog kraja. 

Javnim istupima i priopćenjima kojima rukovode Mirko Krivić i Ivica Brešić iznose se laži i neistine i manipulira se javnosti, posebno mještanima, da investitor Lara Natural d.o.o. nezakonito vrši istražne radnje, da ih vrši na privatnim parcelama, da će ugroziti izvorišta površinskih voda, da se investitor nije predstavio mještanima, a niti održao bilo kakvu javnu raspravu, kao i da nije poznato tko će odgovarati za štetu ako se šteta istražnim radnjama uopće dogodi.

Ovim priopćenjem javno istupamo u namjeri objektivnog informiranja, kako javnosti tako i mještana kojima se manipulira, da je investitor pozvao mještane na javnu raspravu, a posebno predsjednika Udruge građana Turani i osobe koje javno istupaju opstruirajući ovaj projekt i da se javna rasprava održala na lokaciji kućica- skok i da  se investitor predstavio nazočnim osobama te prezentirao i zaključene koncesijske ugovore, rješenja kojima se dozvoljava provođenje istražnih radnji iz kojih je vidljivo da investitor odgovara za svu štetu koja istražnim radnjama bude pričinjena, da se istražne radnje provode na parcelama u državnom vlasništvu, a ne na privatnim parcelama, da je pristup istražnoj lokaciji osiguran javnim putem tako da ni na koji način niti prilaznim putem, a niti u istražnom polju mogu biti ugrožene privatne parcele.

Vezano za istupe osoba koje opstruiraju ovaj projekt tvrdnjama da će sela ostati bez vode smo od strane investitora također upoznati da takva mogućnost ne postoji jer je predmet njihova interesovanja podzemna voda, a ne površinska i da takav slučaj istraživanja podzemne vode nikad i nigdje nije uzrokovao nestanak površinskih voda i da se radi o čistim manipulacijama javnosti bez ikakvih dokaza za to ili argumenata za takvu tezu.

Iz brojnih razloga kojima Ivica Brešić i Mirko Krivić u javnim istupima izražavaju protivljenje ovom projektu teško se može  razaznati koji je stvarni razlog takvog postupanja jer je očito da iznijeti razlozi kojima se protive projektu ne stoje.

Poznato je da je projekat koji je razvijala Udruga građana Turani, kaptaža „Krivića vrtli“  koja je namijenjena da selu Megdan- Potkraj, te zaseoku Krivići u ljetnom periodu osigura vodu, nije niti danas, a niti će ista ikad biti u funkciji, osim u zimskom periodu kad i onako mještani na starom vodovodu imaju viškove vode, pa se mještani pitaju razloga gradnje i financiranja projekta koji je bio promašen u startu, a na što su više puta bili upozoravani od strane mještana iz sela Potkraj-Megdan, zbog nepostojanja vode u kaptaži koja treba napajati  tu novo izgrađenu pumpnu stanicu, ili je u pitanju bilo čisto izvlačenje i pranje novca.

Od nedavno smo upoznati i sa činjenicom da je  „Udruga građana Turani“ primila novce i za izmjenu dotrajalih salonitnih cijevi u iznosu od 10.000,00 KM, još krajem 2018.g. a nama je svima poznato da to do danas nije učinjeno.

U ovom trenutku se vode dogovori da novac koji smo legalno prikupljali u posljednjih 20 godina, a služio je za održavanje vodovoda, prepusti Udruzi građana Turani koja bi s tim sredstvima financirala osobe koje su uključene u opstruiranje projekta društva Lara Natural d.o.o.

Ovim priopćenjem se posebno obraćamo predstavnicima „Udruge građana Turani“ i podvlačimo vam „da nakon 4 godine vašeg preuzimanja svih bitnih funkcija naše mjesne zajednice Vidoši, nemamo vam se na čemu zahvaliti.

Dragi Livnjaci koliko puta smo do sada bili taoci politike, ili inata „pojedinih političara“ koji preko naših leđa pokušavaju skupljati jeftine političke poene i graditi izborne kampanje.

Iz svega gore navedenog osjećamo potrebu javno istupiti, ukazati na osobe koje iz nama nepoznatih razloga manipuliraju javnošću, mještanima i dovode u pitanje investiciju koja samo može pomoći razvoju našeg kraja.

Toliko od nas dolje navedenih potpisnika......za sad.

Josip Ćubela
Ivana Ćubela
Mile Ćubela
Ante Ćubela
Ranko Džeko
Ljubica Džeko
Marija Džeko
Matea Džeko
Niko Džeko
Mila Džeko
Nikolina Džeko
Katarina Džeko
Martin Ćubela
Tanja Ćubela
Branko Ćubela
Kata Ćubela
Mara Ćubela
Ruža Ćubela
Zdravko Ćubela
Jasenka Ćubela
Antonijo Ćubela
Marijana Ćubela
Katarina Ćubela
Jozo Ćubela
Mila Ćubela
Ivica Babić
Jelana Babić
Boško Babić
Boro Babić
Ivanka Babić
Ivica Pavić
Vesna Pavić
Damir Pavić
Ante Milorad
Slavko Milorad
Marija Milorad
Pere Milorad
Dijana Milorad
Miran Marelja
Ruža Marelja
Nikola Marelja
Mirko Marelja
Ivona Marelja
Nina Marelja
Ivo Marelja
Draško Marelja
Nevenka Marelja
Martina Marelja
Josip Marelja
Ljilja Marelja
Petar Marelja
Stela Marelja
Vinko Marelja
Dražen Janković
Mirjana Janković

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok