Nakon sudjelovanja na obilježavanju 28. godišnjice oslobođenja Kupresa, predsjednik Republike Zoran Milanović odao je počast i hrvatskim braniteljima iz Vukovara koji su poginuli u obrani Kupresa. Kod Spomen obilježja u Kupreškom polju, Predsjednik Republike zapalio je svijeću za 15 branitelja iz Vukovara koji su izgubili živote braneći Kupres.

Kupres je okupiran je od strane JNA i srpskih paravojnih postrojbi 10. travnja 1992. godine. Braneći Kupres poginulo je 167 hrvatskih branitelja iz Bosne i Hercegovine, među njima su bili i suborci iz Vukovara, a jedan od njih bio je sin generala Blage Zadre, Robert Zadro.

>>> Predsjednik Milanović na obilježavanju oslobođenja Kupresa: Hrvatska država ima instrumente kojima može i mora pomoći Hrvatima u BiH

Tijekom radnog boravka u Bosni i Hercegovini, predsjednik Milanović u Kupresu je posjetio i „Kuću kosaca“  te se susreo s predstavnicima Udruge „Kupreški kosci“. Tradicionalni običaj košenja trave na Kupreškoj visoravni uvršten je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tradicija kupreške kosidbe datira iz 1687., a Udruga „Kupreški kosci“ osnovana je s ciljem promicanja i očuvanja kupreške kulturne i povijesne baštine kao važne sastavnice života Kuprešaka. Predsjednik Milanović je u pratnji predsjednika Udruge „Kupreški kosci“ Matka Čurkovića obišao Kuću i razgledao foto izložbu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok