Dr. Josip Perić; Foto: Facebook HNL

Jučer je u Tomislavgradu održana konstituirajuća sjednica Skupštine HB županije. Netom nakon sjednice priopćenjem se oglasila Skupština koja je pri tome navela da smo dobili novog predsjednika Skupštine, ali i novog mandatara Vlade. Jozu Ćosića, predsjedatelja u prošlom sazivu, i Ivana Vukadina, aktualnog predsjednika Vlade HBŽ.

Međutim, ispostavilo se da to nije istina što je potvrđeno danas. Zbog neformiranja kluba Bošnjaka i Srba nemoguće je još izabrati rukovodstvo Skupštine kao niti imenovati mandatara nove Vlade.

Za komentar o događanjima na jučerašnjoj sjednici zamolili smo dr. Josipa Perića iz Hrvatske nezavisne liste. Dr. Perić je već dugi niz godina u Skupštini  i vrlo dobro poznaje poslovnik o radu kao i političke prilike.

„Naravno da nemamo novo rukovodstvo Skupštine. Ono je sve nakaradno odigrano i smiješno je kako su sve to odradili. Javnosti su prikazali nešto što apsolutno ne stoji. To je de facto silovanje politike i demokracije i političkog rada.  Jučer su se precijenili (HDZ 1990 i HNP) misleći da imaju 13 ruku. Da su imali izglasali bi predsjedatelja Skupštine. Ali znajući da imaju samo 9 ruku gospodin Ćosić, koji je zadužio onu škodu i ono mjesto i ne kani s njega otići, je naprasno prekinuo sjednicu.“, izjavio je za Livno Online dr. Perić.

Perić je dodao kako je jučerašnje priopćenje iz Skupštine tolika laž i obmana javnosti. Naveo je još kako nije tražio nikakvo ponovno glasovanje nego je samo tražio da se glasuje o predsjedatelju Skupštine jer je znao kako nemaju 13 ruku.

„Ono što su HNP i HDZ 1990 radili na sjednici je nezakonito i nema veze s demokracijom.“, rekao nam je dr. Perić.

Upitan da komentira izjavu  Ivana Vukadina za Večernji list da ima potporu 15 zastupnika dr. Perić nam je odgovorio:

„Ako tvrdi da ima neka formira većinu. Ali još nije formiran klub Bošnjaka i klub Srba. Sjednica je sazvana na brzinu gdje su oni pokušali Hitlerovim blitzkriegom napraviti posao. Znači prevariti zastupnike od kojih je puno novih, ali nisu uspjeli. Nemaju toliko ruku. Nitko se nije udavio u laži pa niti Vukadin. Ali mislim da če jako teško sastaviti Vladu jer mislim da svojom bahatošću i ponašanjem izaziva revolt svakog normalnog čovjeka“.

Dr.Perić je mišljenja da će glavnu riječ prilikom formiranja vlasti u HB županiji imati Sarajevo. Odnosno središnjice SDA i SDP-a. Tvrdi da SDA nije dala potporu Vukadinu. Strahuje da bi u cijeloj priči moglo biti i političke trgovine.

Upitan bi li mogli do kraja mjeseca dobiti skupštinsku većinu dr. Perić je rekao da ima naznaka da bi se to moglo dogoditi ne želeći govoriti o detaljima dok se ne stave potpisi na papir.

Više poslušajte u priloženom videu:

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok