Danas je u Tomislavgradu održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Herceg - bosanske županije. Na dnevnom redu bila je samo jedna točka, izbor izaslanika za Dom naroda FBiH.

24 zastupnika glasovalo je za jednu od devet predloženih lista, četiri iz reda hrvatskog, te po dvije liste iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Hrvate će predstavljati Ivan Ivić iz HNP-a, Mladen Šarić iz HDZ 1990 i Dragan Konta iz HDZ BiH. Zbog podjednakog omjera snaga unutar Kluba Bošnjaka (po 2 zastupnika iz SDP i SDA) o njihovom izaslaniku odlučivat će se u Sarajevu. Piše Večernji list BiH.

"Riješit će se ždrijebanjem u SIP –u, i vidjet ćemo tko će na kraju imati sreću, ja navijam da mi imamo sreću,“ kazao nam je Hikmet Hodžić zastupnik iz SDA i ministar u aktualnoj Vladi HBŽ.

Sreći se nada i SDP-ov Avdija Đugum: "Vidjet ćemo što će ždrijeb pokazati. Očekujemo svakako da, jeli, i taj gram sreće bude na vagi SDP-a i nekih novih politika i na prostoru Herceg - bosanske županije.“

Za izaslanike iz reda srpskog naroda rezultat glasovanja nije bio ni bitan budući da su svi delegirani, a to su Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, Goran Broćeta i Nikola Materić iz SNSD-a, te Duško Radun iz Srpske sloge. No, i dalje ostaje nedovršen posao oko formiranja Kluba.

"Mi u klubu Srba se nismo uspjeli usuglasiti tko će biti predsjednik Kluba, tako da smo se dogovorili da ovlastimo mene, obzirom da sam imao najveći broj glasova od srpskih predstavnika, da potpisujem u ime našeg Kluba,“ govori nam Goran Broćeta (SNSD).

Zbog pat pozicije u klubovima srpskog i bošnjačkog naroda nije izabrano ni rukovodstvo zakonodavnog tijela HBŽ.

"Klub Hrvata je dao svog kandidata za rukovodstvo Skupštine, Klub Srba i Bošnjaka još uvijek nije, pa evo pričekat ćemo neki period dok se završi ovo sa Domom naroda. Očito je to neka kočnica bila i jednima i drugima, pa ćemo vidjeti i pristupiti, ja se nadam, uskoro i tome dijelu izbora rukovodstva Skupštine", kazao je za Večernji list predsjednik privremenog Povjerenstva za izbor i imenovanje u Skupštini HBŽ Mladen Šarić (HDZ 1990).

Uglavnom svi sugovornici se nadaju kako će taj posao biti dovršen do konca tekuće godine, a ozbiljniji pregovori za formiranje Vlade uslijedit će nakon Nove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok