“Duvanjsko polje se budi”, Ivan Baković

Četvoročlani međunarodni žiri izabrao je najbolje fotografije nastale na krškim poljima Bosne i Hercegovine. Najuspješniji su osvojili vrijedne novčane nagrade.

Pozivu za sudjelovanje odazvalo se 69 domaćih i inostranih autora s 321 fotografijom, nastalom na 22 krška polja. Za prvih pet fotografija u svakoj od kategorija predviđene su novčane nagrade u bruto iznosu:

1. mjesto - 300 EUR/ 600 KM

2. mjesto - 200 EUR/ 400 KM

3. mjesto - 100 EUR/ 200 KM

4. mjesto - 50 EUR/ 100 KM

5. mjesto - 50 EUR/ 100 KM

Sve nagrađene fotografije biće predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini, a potencijalno i u inozemstvu tokom 2024-2025 godine.

Nagrađene fotografije:

Tema “Kraška polja i voda”:

1. mjesto “Duvanjsko polje se budi”, Ivan Baković

2. mjesto “Glamočko polje”, Vladimir Tadić

3. mjesto “Duman u zimskom ruhu”, Marin Mamuza

4. mjesto “Lipsko jutro”, Stipe Perković

5. mjesto “Hvatanje oblaka”, Antea Miloloža

Tema “Divlje životinje Kraških polja”:

1.    mjesto “Platyceps najadum”, Aleksandar Simović

2.    mjesto “Telescopus fallax”, Aleksandar Simović

3.    mjesto “U letu”, Andrea Grbavac

4.    mjesto “Lisica”, Nikola Čečura

5.    mjesto “ Travarka”, Saudin Merdan

Za najbolje fotografije glasao je, nezavisno, četvoročlani žiri u sljedećem sastavu: Josip Ledinščak (Hrvatska), Geza Farkaš (Srbija) i predstavnici partnerskih organizacija na projektu OD Naše ptice (Bosna i Hercegovina) i EuroNatur (Njemačka).

„Na foto konkurs se prijavio neočekivano veliki broj fotografa, koji su nam pritom poslali i izuzetno kvalitetne fotografije, te je bilo veoma teško izabrati najbolje. Ovaj foto konkurs kao i putujuća izložba imaju veliki značaj za promociju kraških polja, ali i prirode, biodiverziteta, kao i samih autora, zato i u sljedećoj godini, nastavljamo sa istom praksom i organizacijom novog foto takmičenja. Fotografe očekuje isti nagradni fond, i slični uvjeti učešća. Mijenjaju se samo teme, pa tako umjesto kategorija „Kraška polja i voda“ i „Divlje životinje kraških polja“, na red dolaze teme „Kraška polja i ljudi“ i „Samonikle biljke i gljive kraških polja“, rekao je Goran Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice koji je i koordinator projekta.

Foto natjecanje je realizirano u okviru projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini“ koji partnerski realiziraju Ornitološko društvo Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a financijski podržava inicijativa DIMFE (Donors' Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok