• Short title article: Cijene lete u nebo

Cijene nekretnina u BiH su u stalnom porastu. A potražnja za stanovima također ne jenjava. Unatoč visokim cijenama koje su posljedice poskupljenja građevinskog materijala i zemljišta.

Kada su u pitanju cijene nekretnina, odnosno stanova, u Livnu situacija nije ništa drugačija nego i u ostatku države.

Za kvadrat stana u novogradnji u Livnu morate izdvojiti od 2500 do gotovo 3000 maraka. Kada pogledamo prijašnje godine cijene su više i do 30 posto. Polovnih stanova na prodaju na tržištu u Livnu gotovo i da nema. Govori nam sugovornik (podaci poznati redakciji) koji je za vrijeme blagdana odlučio kupiti stan.

Dodaje kako je prvenstveno gledao nove stanove kod tvrtki koje se već odavno bave stanogradnjom.

„Neki su već formirali cijene, dok drugi još nisu, ali rečena mi je okvirna cijena. Potražnja je ogromna pa nije ni čudo što se trenutno gradi toliko zgrada. Cijene su više nego prije. Koliko sam primjetio ima dosta poduzetnika koji su odlučili investirati novac u stanogradnju jer im se trenutno isplati na ove cijene. Kupci su uglavnom osobe koje rade u inozemstvu.“, govori nam naš sugovornik.

Prema ovim okvirnim cijenama za stan od 70 kvadrata u Livnu morate izdvojiti između 175 000 i 210 000 maraka.

Kada usporedimo cijene u okruženju kvadrat stana u Mostaru iznosi oko 2400 maraka. I to polovnog.  Zbog problema s urbanističkim planom nedostaje novih stanova na području Mostara.

Kvadrat stana u novogradnji u obližnjem Splitu je oko 6000 maraka, dok u Zagrebu možete pronaći kvadrat po cijeni već od 3700 maraka. Opet ovisno o lokaciji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok