• Short title article: ŽNL

Prije svega, izražavamo žaljenje što na ovoj izvanrednoj sjednici nije izabran predsjednik Gradskog vijeća (GV) i na taj način odblokiran rad Vijeća.

Vijećnici Županijske neovisne liste (ŽNL) su, kako smo i ranije najavili, glasovali za kandidata SDA (koji je dobio potporu 13 članova Vijeća; kandidat SDP je dobio 15 glasova).

Kao što je svima poznato, sukladno Statutu općine Livno, gradonačelnik i predsjednik GV ne mogu biti iz reda istog naroda. Budući da je to tako, od mogućih kandidata, smatramo da je Sead Hadžijahić najbolje rješenje za kvalitetan i intenzivniji rad GV, jer ima iza sebe dugogodišnje iskustvo predsjedanja GV. Drugi misle da je najbolje rješenje vijećnik SDP koji je na prošloj sjednici preuzeo vijećnički mandat kao zamjena za dotadašnju predsjednicu GV Hanu Milak. To je njihovo legitimno pravo.

Naše je pravo da izrazimo sumnju u njihove motive i želju za kvalitetnim radom GV. Ova sjednica je jasno pokazala da je političkim strankama na prvom mjestu stranački interes, a ne interes grada i građana.

Odnosi na drugim razinama vlasti negativno se odražavaju na odnose unutar GV i proizvode nepotrebne tenzije koje rezultiraju blokadom rada GV, a samim time i Grada u cijelini.

Mi, vijećnici ŽNL, s punom i jedinom odgovornošću prema građanima grada Livna, ovim putem, pozivamo sve vijećnike, da što prije, bez ikakvih odgađanja, iznađemo rješenja u cilju prevladavanja trenutne blokade.

Kada je u pitanju ostavka dopredsjednika GV Ivana Penića, krajnje je neodgovorno i nekorektno ne pojaviti se na sjednici na kojoj se razmatra ostavka i u kojoj se navode vrlo ozbiljne i teške optužbe imenovanog na račun gradonačelnika i službi Grada Livna.

Vijećnici ŽNL su glasovali za usvajanje ostavke, jer sve drugo bi bilo političko kalkulanstvo i neodgovornost. Vijećnica je mjesto gdje se treba razgovarati o svima problemima, otvoreno i argumentirano i gdje treba iznalaziti rješenja u interesu grada Livna i građana.

Nažalost, odluke se danas donose izvan vijećnice, iz raznih centara moći, a vijećnici su tu da poslušno provode naloge svojih gazda.

Klub vijećnika ŽNL u GV Livna

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok