• Short title article: Tomislavgrad

U prostorijama Franjevačkog samostana u Tomislavgradu potpisan je ugovor o suradnji između Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” u Tomislavgradu.

Ugovorom je regulirana suradnja između dviju institucija na polju arheologije, a koja se tiče istraživanja, zaštite, prezentacije i valorizacije bogate kulturno-povijesne baštine prostora koji gravitira Muzeju.

U izjavi za agenciju Fena kustos Franjevačkog muzeja Stipan Dilber istaknuo je da se ovim ugovorom ojačava međusobna suradnja, prvenstveno vezana za muzejsku praksu, podsjetivši da su studenti Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ranijih godina na ovim terenima sudjelovali u nekim arheološkim istraživanjima.

U suradnji s Općinom Tomislavgrad i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša "Kongora" arheološka istraživanja u sklopu terenske nastave Studij arheologije je ranijih godina obavljao na gradini na brdu Lib pored Tomislavgrada.

Taj lokalitet veže se za pleme Delmata (Dalmata), koje je prisutno na Duvanjskom polju već od kasnog brončanog doba, a područje njihovog djelovanja osiguravao je delmatski obrambeni sustav utvrda (gradina). Utvrdu na Libu razorili su Rimljani 155. godine pr. Kr.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok