• Short title article: Tomislavgrad

U povodu proslave krsne slave hrama svetog Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu, izgrađenom 1864. godine, u subotu je služena pravoslavna liturgija koju je predvodio Marko Gojačić, paroh mostarski uz sudjelovanje Aleksandra Grčića, paroha blagajskog i duvanjskog.

Liturgija se sastojala od pjevanja antifona, čitanja Božje Riječi, njezina tumačenja, blagovanja posvećenog kruha i na kraju zahvale onima koji su sudjelovali na  liturgiji.

Proslavi krsne slave hrama nazočili su predstavnici Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, općine Tomislavgrad, a uz malobrojne pravoslavne vjernike liturgiji su prisustvovali i svećenici duvanjskog dekanata, predstavnici Islamske vjerske zajednice, te vjernici katolici.

Inače, parohija duvanjska, kojoj pripada ovaj hram nalazi se u sklopu Eparhije zahumsko-hercegovače i primorske Srpske pravoslavne crkve. U njoj trenutno, zbog malog broja vjernika, nema stalnoga svećenika te je pod skrbi mostarskoga odnosno blagajsko duvanjskog paroha.

Ovo je već petnaesta godina kako se, barem jednom godišnje, u prigodi proslave spomenutog praznika, služi pravoslavna sveta liturgija u Tomislavgradu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok