• Short title article: Javna prezentacija

Caritas Bosne i Hercegovine, zahvaljujući potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizira javne prezentacije o pristupačnosti 15 lokalnih zajednica u BiH.

Javne prezentacije će se održati u 15 lokalnih zajednica: Prijedor, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Foča, Višegrad, Vogošća, Bihać, Travnik, Tuzla, Livno, Mostar, Goražde i Brčko.

Na Javnim prezentacijama će se prezentirati rezultati analize o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom. Analizu pristupačnosti je radilo 15 osoba s invaliditetom iz 15 lokalnih zajednica. Prikupljen je obiman materijal s više od 220 analiziranih objekta. U svakom mjestu će se prikazati rezultate analize u prosjeku 14 objekta iz te lokalne zajednice. Pristupačnost je jedno od temeljnih prava za osobe s invaliditetom definirano u članku 9 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda: Osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putevima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama.

Ovim putem pozivamo medije da sudjeluju na Javnim prezentacijama u Livnu, Mostaru i Trebinju: 

  • LIVNO, HOTEL NOVITAS, 31.5.2023. U 10.00 SATI
  • MOSTAR, CENTAR SVETA OBITELJ, 1.6.2023. U 13.00 SATI
  • TREBINJE, KULTURNI CENTAR, 2.6.2023. U 10.00 SATI 

Projekt Access – pristupačnost za osobe s invaliditetom financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine. Projekt ima za cilj doprinijeti  unaprjeđenju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. U sklopu projekta u tijeku je Javna kampanja pod nazivom „Pristupačno okruženje za sve. Bez prepreka!“ a materijal se može preuzeti na ovom linku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok