• Short title article: Suradnja s Pleternicom

U okviru projekta prekogranične suradnje s Gradom Pleternicom u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu u ponedjeljak je održana Revija slavonske nošnje i tradicijskih frizura.

Prema riječima ravnateljice Kulturno informativnog centra Tomislavgrad Danijele Papić, gosti iz Pleternice prezentirali su muške i ženske slavonske nošnje te su pravili njihove prepoznatljive tradicijske frizure te su prezentirali svoj Muzej bećarca koji predstavlja posebnost nematerijalne baštine.

Ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffman je kazala kako je cilj Revije slavonskih nošnji pleterničkog kraja i tradicijskih frizura promicanje kulturne baštine i tradicije kako Slavonije tako i duvanjskog kraja i njihovo oživljavanje aktivnostima koje uključuju širu zajednicu.

- Ovo je samo nastavak dugogodišnje uspješne suradnje te se veselimo nastavku i partnerstvu na budućim projektima - istaknula je Hoffman.

Vezano za prezentirani Muzej bećarca, Hoffman je kazala da on predstavlja nastavak projekta kulturne rute bećarca i gange u sklopu kojeg je izgrađen Trg bećarca u Pleternici, a u Tomislavgradu Trg gange i hajdučke družine.

- Muzej smo otvorili u drugom mjesecu ove godine i to je multimedijalni interaktivni centar koji predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu napjeva bećarca Slavonije, Baranje i Srijema, te kroz suvremene tehnologije predstavlja bećarac i njegovu važnu ulogu u životu pojedinca kroz sve životne faze čovjeka ali i sve običaje kroz koje se bećarac slavio i slavi i danas-kazala je Hoffman.

Cilj je, kroz nastavak partnerstva i suradnje s Tomislavgradom, nastaviti i dalje realizirati projekte te je upravo u pripremi još jedan veliki projekt kroz koji planiramo opremanje Muzeja gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, navela je Hoffman.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok