• Short title article: Istraživanje

U izdanju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno iz tiska je izišla knjiga RAPOVINE: GROBLJE I CRKVA SV. PETRA U RAPOVINAMA u kojoj se obrađuju rezultati istraživanja srednjovjekovne crkvu sv. Petra i groblje s nadgrobnim spomenicima koje se razvilo uz crkvu.

U prvom dijelu knjige autorice Marije Marić Baković, muzejske savjetnice FMGG-a, prezentiraju se rezultati arheološkog iskopavanja predromaničke crkve sv. Petra koja je građena pred kraj 9. st. te je obnavljana u nekoliko navrata i srušena pred kraj 17. st. Uz crkvu se tijekom kasnog srednjeg vijeka razvilo groblje koje je aktualno do današnjih dana.

U drugom dijelu knjige autora profesora Stipe Manđerala obrađuju se nadgrobni spomenici na groblju u Rapovinama koje je moguće pratiti od stećaka do monolitnih nadgrobnih spomenika iz 19. i početka 20. st. s velikim kamenim križevima na pročelju, na kojima su uklesani latinički natpisi.

Autor je prenio i analizirao natpise s nadgrobnih spomenika te ih je uspio pripisati pojedinim majstorima klesarima koji su tada djelovali.

Knjigu možete nabaviti u muzeju na Gorici radnim danom od 8 do 16 h po cijeni od 30 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok