• Short title article: Glamoč

Proslava patrona župe Glamoč započela je u srijedu 19. srpnja Svečanom misom uočnicom koju je predslavio preč. Žarko Vladislav Ošap, župnik župe BDM u Banjoj Luci i Dekan Banjolučkog dekanata.

U koncelebraciji pored domaćeg župnika vlč. Borisa Ljevaka, su bili vlč. Darko Anušić, župnik župa Mrkonjić Grad i Liskovica, vlč. Davor Klečina, župnik župa Drvar, Bosansko Grahovo i Ključ, vlč. Zlatko Matić, župnik župa Stara Rijeka, Ljubija i Ravska te vlč. Ivo Martinović, župnik župa Odžak – Ćaić i Lištani. Liturgisko pjevanje animirala je muška klapa „Grga“ iz Posušja.

U prigodnoj nadahnutoj homiliji, preč. Ošap je istaknuo primjer Sv. Ilije kao čovjeka potpuno predana Božjem vodstvu, te upozorivši na probleme današnjice, koji su ostali slični kao i u Ilijino vrijeme, pozvao okupljene da se po uzoru na sv. Iliju odupru svim navalama lošega i izaberu slijediti Jedinoga Pravoga Boga.

Nakon misnog slavlja, u Domu kulture u Glamoču, uslijedio je kulturni dio proslave patrona tijekom kojeg je Muška Klapa „Grga“ iz Posušja, održala koncert hrvatske klapske pjesme, koji je publika s oduševljenjem pratila.

Na sam dan proslave nebeskog zaštitnika Glamoča, u prijepodnevnim satima 20. srpnja, svečano centralno misno slavlje predslavio je također  preč. Ošap. U koncelebraciji, pored domaćeg župnika, bili su fra Marko Jukić, član Franjevačkog samostana Gorica kod Livna te vlč. Anušić. Liturgisko pjevanje animirao je župni mješoviti zbor pod ravnanjem s. Simplicije Šimić. Pored sestara Klanjateljica Krvi Kristove, koje djeluju u župi, bilo je nazočno i veliko mnoštvo domaćih župljana, kao i predstavnici županijskih i općinskih vlasti, te gosp. Tomislav Vrdoljak, konzul Republike Hrvatske u Livnu. 

Propovjednik je u svojoj gorljivoj propovijedi, detaljno rastumačivši život i djelovanje sv. Ilije, potaknuo sve vjernike, a posebno one na odgovornijim službama, da slijede primjer sv. Ilije te da nikad ne popuste pre navalom iskrivljenih vrijednosti koje i danas nude razni sljedbenici Baala, nego da postojano ostanu svjedoci Božjeg spasonosnog plana za svakoga čovjeka i cijeli svijet.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je zahvalio svojim župljanima i institucijama koje su pomogle i ove godine svečano obilježavanje proslave nebeskog zaštitnika župe Glamoč, te sve prisutne pozvao na objed i druženje u dvorištu crkve.

Župnik je, također, upoznao nazočne o odluci uprave sestara Klanjateljica Krvi Kristove, kojom je s. Simplicija Šimić, nakon trinaest godina plodnoga djelovanja u župi kao vjeroučiteljica, orguljašica i sakristanka, premještena u župu Bihać. U ime Župnog pastoralnog vijeća zahvalu za dosadašnje služenje s. Simpliciji izrekla je članica vijeća Maja Damjanović a u ime župnog mješovitog zbora zahvalu je izrekla Vera Milošević, obje uz prigodne darove. Župnik župe Glamoč zahvalio joj je na požrtvovnom služenju zajednici, i zaželio Božji blagoslov u novoj službi. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok