• Short title article: Edukacija i učenje

U organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH u četvrtak je na Kupresu započeo deveti seminar folklora Hrvata u BiH koji će trajati do 20. kolovoza, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Lokacija održavanja ovogodišnjeg seminara je Kupres – Ski Kraljica, mjesto koje osim izvanrednih uvjeta za edukaciju i učenje nudi i odličan ambijent za odmor, druženje i zabavu.

Najavljeno je da će kao i prethodnih godina, polaznici uz ples moći odabrati i druge radionice učenja tradicijskih pjesama i tradicijskih glazbala, a prvenstveno od vokalnih oblika ističu učenje gange.

Osim toga, polaznicima će biti ponuđene radionice: tambura i tradicijska glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija, gajde, dude, samica, dangubica i drugo).

Plesna predavanja seminara odvijat će se pod vodstvom istraživača i prezentatora s terena, a ostale oblike teoretskih i praktičnih predavanja vode ugledni profesori, etnomuzikolozi, etnokoreolozi, etnolozi koji svoja znanja i vještine vezane za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na poseban način prenose polaznicima seminara.

U nedjelju će biti održana priredba kao završni dio ovog seminara gdje će se moći pogledati što su sve kulturno- umjetnička društva, odnosno polaznici ovog seminara naučili.

“Mi smo udruga koja okuplja 31 amatersko društva u BiH i kao takvi bavimo se očuvanjem naše nematerijalne kulturne baštine kroz različite aktivnosti, a jedna od tih aktivnosti je i organizirani seminar folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. Udruga smo koja je izravno akreditirana sa UNESCO-om na zaštiti nasih nematerijalnih dobara i kao takvi smo udruga koja štiti našu tradiciju i elemente nematerijalnih dobara. Seminar je podijeljen na četiri zone tako da se čitava Bosna i Hercegovina kroz četiri godine i četverodnevne seminare obradi plesno, vokalno i narodne nošnje”, kazao je u izjavi za medije Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok