• Short title article: Reagiranje

Prije svega želimo napomenuti da prigovor Hrvata na protokol proslave Dana opštine upućen od dvije nevladine organizacije, MZ Unista i odbornika iz reda hrvatskog naroda su popuno nekorektni na način da su upućeni dan prije samog obilježavanja Dana opštine, a o opravdanosti ćemo se osvrnuti u daljem tekstu.

U prigovoru se navodi da opštinsko vijece organizuje obilježavanje Dana opštine Bosansko Grahovo, u kojoj živi nacionalno miješano stanovništvo, pa postavljamo pitanje podnosiocima prigovora kad već napominju mješani sastav stanovništva sa većinskim srpskim stanovništvom da li su se ikada zapitali da li je trebalo konsultovati većinski dio odbornika i većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti u vezi izgradnje krsta u samom središtu grada na centralnom mjestu koje se po prijeratnim planskim dokumentima planiralo drugačije urediti. Pitamo se da li predstavnici hrvatskog naroda postave sebi pitanje kako se osjećaju stanovnici većinskog naroda i da li taj čin predstavlja negiranje srpskog većinskog stanovništva i vjerske, nacionalne i ljudske osjećaje srpskog naroda. 

Sam Dan opštine na Preobraženje Gospodnje određen je na osnovu Odluke opštinskog vijeća i u javnoj proceduri u kojoj su svi mogli predlagati i obrazlagati svoje prijedloge Dana opštine, te u tom pogledu ne vidimo sad razloga za ovakav prigovor o Danu opštine. 

>>> Prigovor Hrvata grahovske općine na Protokol proslave Dana općine

Primjedbe za održavanje liturgije i da je određena opet jednonacionalno, kao i polaganje vijenca su neosnovani i neutemeljeni, jer nema primjera u susjednim sredinama da se tako nešto izvodi, pa tako ćemo Vas sve podsjetiti na Dan grada Livna gdje za sve ove godine nije organizovana pored mise i liturgija i nisu nikad obilježena stradanja srpskog naroda, pa ne vidimo sad razloga za toliko uznemirenje i pozive na višenacinalnu strukturu stanovništva kod obilježavanja Dana opštine Grahovo jer da je bilo primjera u sredinama sa hrvatskom većinom o organizovanju Dana opštine na način na koji vi predlažete. Budite uvjereni da bi istim takvim stilom postupili i predstavnici srpskog većinskog naroda. 

Ukoliko ima primjera obližnjih opština i gradova i organizovanja takvih obilježavanja Dana opštine na način kako to vi predlažete, molimo da nas upoznate sa protokolom tog obilježavanja da ga i mi u buduće doslijedno provodimo, a prigovori da srpsko većinsko stanovništvo odnosno srpski predstavnici negiraju postojanje drugih i drugačijih su neosnovani i neozbiljni jer se niste zapitali da li po istom principu koji vi tražite treba da se onda u susjednim gradovima i opštinama poštuju vjerska, nacionalna i ljudska osjećanja srpskog naroda, a što nije bila praksa na obilježavanju dana opštine i grada Livno ili neke druge opštine sa hrvatskom većinom. 

Dalje navodite da je opasno nastupati jednonacionalno, tu se trebaju gledati osjećaji drugih, pa da Vas napominjemo da je u kantonu većinsko hrvatsko stanovništvo pa nije jasno kako to manjina ugrožava većinu. 

Navodi se da Hrvatima nije jasan doprinos Goluba Babića, pa Vas želimo podsjetiti da je odluku o postavljanju biste Golubu Babiću donijelo opštinsko vijeće u kom u donošenju odluka učestvuju i predstavnici hrvatskog naroda i tu stavljamo tačku jer nije primjereno sad raspravljati o odluci vijeća koja je poodavno donesena, a sad sprovedena. 

Smatramo da je jednostrano ponašanje predstavnika hrvatskog naroda o neučestvovanju obilježavanja Dana opštine te da je taj čin svojevrsno negiranje postojanja drugih i drugačijih te da su trebali biti prisutni obilježavanju Dana opštine jer je ovo i dan njihove opštine, a ne samo kako to žele predstaviti dan srpskog dijela opštine jer takva podjela na opštinskom nivou ne postoji i da su mogli biti prisutni na proslavi dana opštine jer baš suprotno od vašeg stava to je poštivanje dostojanstva i nacionalnog ponosa hrvatskog naroda. 

Nadamo se da ćete pravilno i dobronamjerno prihvatiti ovo reagovanje jer ste Vašim stavom po našem mišljenju nanijeli sami sebi štetu jer niste željeli prisustvovati Danu svoje opštine. 

Suživot u našoj opštini do sada nije nikada narušen, uvažavamo jedni druge i poštujemo, mislimo da tako treba da ostane i u buducnosti. 

Navode iz općine Bosansko Grahovo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok