• Short title article: Tko je kriv?

Nedaleko od Livna završava se gradnja vjetroelektrane, ponosno najavljene kao prvo energetsko ulaganje kineskih koncesionara u Bosni i Hercegovini.

Ali građani na čijoj zemlji je, uz blagoslov domaćih vlasti, izgrađena, tvrde da su livade pretvorene u gradilište – bez njihovog pristanka. Sada već duže od godinu dana čekaju sudsku zaštitu.

Sa spomenika na vrhu brda Ivovik, istočno od Livna, Ante Ivković gleda u daljinu na livade koje su pripadale njegovoj porodici. Prisjeća se kako je tu u mladosti sa ocem kosio travu. Sada pejzažem dominiraju vjetrenjače za proizvodnju struje i on više ne može kročiti na porodične livade. Između njega i zemlje sada su rampa i tabla upozorenja.

''Izbrisani smo, izvlašteni iz posjeda'', kaže Ante.

Na posjedu porodice Ivković kineska kompanija je izgradila vjetroelektranu. Još dok su je gradili, Ante se bunio.

''Prvi ja došao autom, pitam: 'Ljudi, šta radite?' Kažem ovo je moje. 'Ne', kaže, 'gospodine, mi imamo sve dozvole'. I onda smo angažirali odvjetnika. Pokrenuo je tužbu za neovlašten ulazak na posjed, da se to vrati u prvobitno stanje. Međutim, to već traje godinu i pol'', kaže Ante.

On se polako umara dok se bori s administracijom i sporim pravosuđem da dokaže da mu je zemlja oteta.

''Ovo mi liči na onaj Don Kihot i vjetrenjače, pa se bori. E tako i meni nekad ispada'', priča Ante.

Njegov rođak Mladenko prolazi kroz sličan proces. Nije optimista da će se ova situacija ubrzo riješiti u korist građana. Kaže da ima oko 80 građana koji su kupovali zemlju na i oko brda Ivovik.

''Kupiš ti od mog ćaće, pa tako. Ovo je sve privatno, ali eto više nije. Nije tvoje i gotovo. Boga mi, potrajat će to. Ja se bojim da će vjetroelektrane morati obnavljati dok to riješe'', kaže Mladenko koji, poput mnogih, mjesecima čeka ishod upravnih postupaka na sudu, a koje su pokrenuli zbog načina na koji je njihova zemlja pretvorena u javno dobro.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok