• Short title article: Split

Konferencija je okupila stručnjake iz Republike Hrvatske i inozemstva s ciljem razmjene znanja i iskustva te unaprjeđenja odgojno-obrazovnog sustava, s naglaskom na rad s potencijalno darovitom i visokomotiviranom učenicima.

Konferenciju je otvorio župan Blaženko Boban, a nazočili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Iva Ivanković, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te veliki broj predavača među kojima hrvatski znanstvenik Dragan Primorac i brojni drugi.

Najvećoj obrazovnoj konferenciji na ovim prostorima su nazočili ministrica Gordana Nakić, Matilda Barać, Dona Hrga te predstavnici ostalih škola iz Hercegbosanske županije.

Splitsko-dalmatinska županija osnivač je Centra izvrsnosti koji ove školske godine okuplja 3350 učenika, od Dubrovnika do Zadra, uključujući i 39 učenika iz Hercegbosanske županije, s kojima će raditi 675 mentora na devet različitih područja.

Naglasak konferencije je na stečenom iskustvu u radu s darovitima i visokomotiviranima te na primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i šire – kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ, kojemu ovom prilikom zahvaljujemo što je Hercegbosansku županiju prepoznao kao partnera, a OŠ „Fra Lovro Karaula“ iz Livna kao primjer dobre prakse u radu s potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima koji se u ovoj školi uspješno provodi od školske 2021./22. godine. Naime, riječ je o pilot projektu posebnog razrednog odjela s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, jedinstvenog na ovim prostorima, čiju evaluaciju su radili stručnjaci iz Centra izvrsnosti SDŽ. Ovaj hrabar i hvale vrijedan iskorak u obrazovanju izazvao je veliki interes nazočnih, a  predstavila  ga je Dona Hrga, pedagoginja Škole koja je u okviru teme „Inovativne  metode u radu s darovitima“ predstavila eksperimentalni program posebnih odjela, od načina formiranja odjela, do rada i praćenja rezultata.

Hrvatski znanstvenik Dragan Primorac naglasio je: „Prosjek je uništio mnoge države i sustave, ne smijemo dopustiti da nam prosjek bude inspiracija u onome što radimo.“

Da Splitsko-dalmatinskoj županiji prosjek nije inspiracija jasno je dao do znanja župan Blaženko Boban i najavio kako će, zahvaljujući Vladi RH, u Ulici Ruđera Boškovića na 2000 kvadrata napraviti i opremiti Centar izvrsnosti i inkubator za studente te gradnju kampa u Novim selima kod Omiša.

Napominjemo kako je i u Hercegbosanskoj županiji, zahvaljujući suradnji resornog ministarstva i Centra izvrsnosti iz SDŽ, od 2021. godine počela sustavna briga za potencijalno darovite i visokomotivirane učenike koji su do sada bili zapostavljeni te je u tijeku osnivanje četiri školska centra izvrsnosti koji će donekle zadovoljiti trenutne potrebe i općenito doprinijeti kvaliteti odgojno-obrazovnog rada u našoj županiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok