• Short title article: Problemi se rješavaju

Javnosti je poznato kako rješavanje problema braniteljske populacije od Domovinskog rata pa na ovamo nije jednostavno upravo radi potrebe za poboljšanjem njihova statusa, posebno kod ostvarivanja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, povoljnije uvjete umirovljenja, pomoći i skrbi za branitelje slabijeg imovnog stanja kao i za ostale kapitalne izdatke koje su od značaja za braniteljske udruge.

Upravo zbog gore navedenog početkom ove godine donesena je Odluka o davanju suglasnosti Upravi za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a HBŽ na Program utroška sredstava kapitalnih potpora za 2023. godinu u iznosu od 235.000,00 KM, a u svrhu rješavanja stambenih pitanja branitelja i stradalnika kao i članova njihovih obitelji. Također Upravi za pitanje branitelja HVO HBŽ odobren je iznos od 300.000,000 KM za ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji. Sredstva po ovom programu namjenjena su za ostvarivanje zdravstvene zaštite, banjsko i klimatsko liječenje, nabavku ortopedskih pomagala , jednokratne novčane pomoći, naknade troškova sahrane, školovanje djece pripadnika braniteljske populacije te potpore braniteljskim udrugama.

Međutim, pitanja branitelja i problemi oko novčanih naknada nisu adekvatno rješavani punih devet mjeseci dok na čelo ove Uprave koncem kolovoza nije došao gospodin Krešimir Tabak.

“Čim sam došao na dužnost krenuo sam u rješenje toga pitanja i nakon sastanaka s udrugama, prije više od tri tjedna ,poslao sam program u proceduru na način da je otišao u Ministarstvo financija HBŽ, Ministarstvo pravosuđa i uprave HBŽ, te u Ured za zakonodavstvo Hercegbosanske županije na mišljenje. Dva su mišljenja već stigla, još čekamo jedno, a nakon toga ide Program na Vladu HBŽ” kazao je Tabak.

Dodao je još:

“Sve udruge koje su bile do sada na proračunu, ostale su, a novci su dodijeljeni na osnovi potreba i ispunjenih programa te ispoštovanih obveza. Ako je netko dobio manje nego do sada, onda je to 10%. Izuzetak je jedna udruga čije su podružnice dobile više pa je središnjica te udruge dobila manje!”

Suvremeni način života, današnjega čovjeka često dovodi pred zid i smanjuje mu stupanj funkcionalnosti u svakodnevici. U skladu s geštalt filozofijom, Krešimir vjeruje kako ljudi imaju sposobnosti da riješe svoje probleme i da se suoče s teškoćama, a u buduće će upravo on rješavati pitanja branitelja u Hercegbosanskog županiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok