• Short title article: Glamočki brend

Proizvođači krumpira u Glamoču pokrenuli su inicijativu da se zaštiti njegovo geografsko porijeklo budući da glamočki krumpir nadaleko poznat.

“Glamoč je nadaleko poznat po krumpiru. Radit ćemo na brendiranju proizvoda jer u suštini u našem kraju ljudi žive od poljoprivrede i stočarstva. Mora se raditi na tome da se napravi prepoznatljivost što zahtijevaju aktuelni trendovi”, rekao je Srni jedan od inicijatora Siniša Šolak.

On je istakao da mještani Glamoča žive od poljoprivrede i stočarstva, te će se realizacijom ovog projekta znatno poboljšati standard stanovnika glamočke općine, kao i da će to biti od općeg značaja.

“Svjedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krumpira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije. Došlo je vrijeme kada se sve to mora potkrijepiti određenom dokumentacijom i kvalitetom”, pojasnio je Šolak.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu radit će se i na proizvodnji stvaranja autohtonog sjemena glamočkog krumpira.

Šolak je naveo da se usporedo sa projektnim aktivnostima i zakonskim procedurama razvijaju i aktivnosti na izgledu budućeg loga prepoznatljive oznake za glamočki krumpir.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok