• Short title article: Veliki značaj i simbolika

Nakon gotovo dvogodišnje pauze, u Župi sv. Josipa u Drvaru su ovog ljeta i jeseni nastavljeni radovi na izgradnji i uređenju pastoralnog centra s bogoslužnim prostorom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Najprije je početkom ljeta na objekt ugrađena aluminijska stolarija, a s početka jeseni nastavljeni su radovi na izgradnji zvonika te započeto uređenje višenamjenske dvorane sa sakristijom, priručnom kuhinjom i mokrim čvorom. Zvonik i dvorana trebali bi biti završeni do Božića pa će tako župljani Drvara napokon dobiti prikladan grijan prostor (kapaciteta 50-ak osoba) u kojem će se i zimi moći okupljati na svojim duhovno-pastoralnim, kulturnim i drugim društvenim aktivnostima, kaže drvarski župnik don Davor Klečina.

Zvonik se, napominje, gradi prema projektu arhitektonskog studija „Ledić arhitektura“ iz Travnika, dok je unutranje uređenje dvorane osmišljeno u projektantskom uredu „Integroprojekt“ iz Banje Luke. Potonji je osmislio i idejno rješenje uređenja eksterijera, tj. dvorišta pastoralnog centra i podzide uz magistralnu cestu, što je koncem rujna prihvaćeno i odobreno od Biskupskog ordinarijata Banja Luka, i u tijeku je izrada izvedbenog projekta.

-Ova faza radova omogućena je zahvaljujući financijskoj pomoći njemačke humanitarne organizacije „Kirche in Not“, Vlade Hercegbosanske županije iz Livna, Kanadsko-hrvatskog društva Južnog Ontarija „Livno 892“ (tzv. Livanjske zajednice u Torontu), te brojnih drugih pojedinaca dobročinitelja, a ne treba zaboraviti ni jaku molitvenu podršku župljana i ostalih pojedinaca, kaže don Klečina.

Građevinske radove na izgradnji zvonika izvodi građevinsko poduzeće „Komotin“ iz Jajca, dok radnici poduzeća „Tehnika invest“ iz Banje Luke obavljaju radove unutarnjeg uređenja dvorane.

Župnik Klečina kaže kako će nastavak radova na unutarnjem uređenju središnjega bogoslužnog prostora bit moguć tek nakon što se prikupi dovoljno financijskih sredstava, a dotada će se župljani Drvara na svetim misama i drugim liturgijskim činima okupljati u ruševnim i punim vlage prostorijama nekadašnjeg Sokolskog doma, odnosno društvenog doma „Partizan“, gdje se i okupljaju zadnjih 27 godina.

Podsjetimo, put za dobivanje urbanističke i građevinske dozvole za izgradnju pastoralnog centra u Drvaru, nakon brojnih opstrukcija lokalnih vlasti, nije bio nimalo lagan.

-Izgradnja ovog bogoslužnog objekta ima veliki značaj i simboliku, kako zbog sadašnjih duhovnih potreba katolika u Drvaru, tako i zbog povijesnih razloga – da se ispravi povijesna nepravda nakon što su komunističke vlasti 1949. srušile župnu crkvu u Drvaru, a i zbog duhovnih razloga, kako bi se u njemu trajno molilo i prikazivalo zadovoljštinu za zločine proteklih ratova kao i za posljedice komunizma i ateizma koji su u ovom gradu imali duboko korijenje kroz više desetljeća, ističe drvarski župnik.

Uz Goražde na istoku BiH, Drvar – na zapadu države – trenutačno je, naglašava, jedino mjesto u BiH u kojem je u tijeku izgradnja župne crkve, pa svi ljudi dobre volje koji žele financijski pomoći izgradnju ovog Božjeg hrama mogu to učiniti uplatom na sljedeće račune:

Žiro račun (BiH – u KM):
Župa sv. Josipa Drvar
3381502281415165
UniCredit Bank, d.d. Mostar

Devizni račun (Hrvatska i inozemstvo)
Župa sv. Josipa Drvar
IBAN br: BA393381504881418394
SWIFT: UNCRBA22
UniCredit Bank, d.d. Mostar

ID broj/JIB: 4281201330002

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok