• Short title article: Bivši načelnik Kupresa

U kupreškom naselju Zlosela prije nešto više od godinu dana započela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu obitelji Romić, a njihovi proizvodi već osvajaju nagrade na međunarodnim sajmovima.

Na nedavno održanom XVI. Balkan Cheese Festivalu u Beogradu na kojem je sudjelovalo 47 izlagača iz cijele regije njihov 'Obiteljski sir' osvojio je prvo mjesto.

Vlasnik mljekare i bivši načelnik općine Kupres, doktor veterinarskih znanosti Perica Romić u razgovoru za Fenu kazao je kako je na spomenutom festivalu prošle godine sudjelovao odmah nakon otvaranje mljekare te da je njegov 'Kraljevski sir' osvojio prvo mjesto prema glasovima publike u kategoriji najbolji sir.

Na ovogodišnjoj jesenskoj izložbi gdje je ocjenjivano 200 vrsta sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije, a prema glasovima peteročlanog stručnog žirija, u kategoriji najbolji polutvrdi i tvrdi sir sa zrenjem, prvo je mjesto osvojio njegov kupreški 'Obiteljski sir'.

"Sudjelovanje na Balkan Cheese Festivalu je posebno iskustvo, a biti ponovno proglašen najboljim za nas je neopisivo. Ovo je rezultat truda i rada, a mi ćemo se truditi i dalje biti najbolji", kazao je Romić.

Da bi došao do vrhunskog proizvoda, Romić je uložio preko 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnog razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Uz šest članova obitelji, u mljekari radi i šest stalno zaposlenih djelatnika uz čije vrijedne ruke trenutno prerađuju kravlji, ovčji i miješani sir.

Oni su, kako kaže, među rijetkim mljekarama u BiH koja prerađuje isključivo vlastito kravlje i ovčje mlijeko i u istom trenutku stvaraju tri vrste sira – Obiteljski, Kraljevski i Ovčji.

Na Romićevom  imanju trenutno se nalazi oko 70 odraslih goveda i oko 2000 odraslih ovaca, a u kompleksu njihova poduzeća nalaze se veterinarska stanica, mljekara i klaonica.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok