• Short title article: Tomislavgrad

U Kulturno-informativnom centru Tomislavgrad u ponedjeljak je predstavljena knjige fra Željka Barbarića 'Intenzivna njega - Zapisi jednog duhovnika'.

Knjiga je nastala za vrijeme boravka autora u New Yorku, gdje je studirao terapeutsko savjetovanje. Sastavljena je od 34 priče pisane u formi pisama ili razgovora s najboljim prijateljem, u kojima je fra Željko zapisao svoja iskustva, doživljaje, sjećanja i razmišljanja.

Jedna od promotorica knjige Marija Pavković Baković istaknula je kako se radi o iznimno zrelom djelu ne samo u religioznom ili autobiografskom smislu nego i u književnom.

''Željkove oči Šimićevski 'rastu pored stvari'. One su 'velike i nijeme', a pjesnički promatraju svijet, detalji su mu spiritus movens i gotovo čitav tekst, iako čvrste sintaktičke strukture, pulsira, zapravo, fluidnim poetskim momentom. Specifična ritamska struktura dramatiziranih monologa biva magičnim sredstvom poetskoga ritma u kojem se ritam kao ekspresija akumuliranih unutarnji stanja pripovjedača reflektira ponavljanjem'', kazala je Pavković Baković.

Sinoćnja promocija imala je humanitaran karakter i sav prihod od prodanih knjiga bit će doniran udruzi 'Kap ljubavi'.

Fra Željko Barbarić rođen je 1986. u Hercegovini gdje je i proveo prvih četrnaest godina života.

Za svećenika se zaredio 2011. godine, a za vrijeme službe u New Yorku završio je specijalistički postdiplomski studij iz terapeutskog savjetovanja na Sveučilištu Fordham.

U Jeruzalemu služi kao čuvar Svetoga groba i duhovnik jeruzalemskog samostana Svetog Spasitelja.

Svoj književni prvijenac pod naslovom 'Pretežno vedro' objavio je 2016. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok