• Short title article: U rodnom gradu
Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno, facebook

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Svetislav Cvetković, sinoć je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorici-Livno pred brojnom publikom otvorio izložbu crteža, Proljeće u mrtvoj šumi.

Mnogi ljubitelji umjetnosti, prijatelji i umjetnici došli su podržati Cvetkovića na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu.

Autorov crtaći opus, u tehnici micro pena i grafitne olovke, oduševio je posjetitelje preciznom i minucioznom izvedbenom tehnikom. Crteži govore o autorovom suverenom komponiranju kompozicije, vrlo pomnom i strpljivom slaganju točkica koji su stvorili kompleksne metafizičke prostore ili na oko prividne bjeline s tek aluzivnim naviještanjem mogućih figuralnih oblika koje se asocijativno grade u našem oku s našim željenim slikama.

Ravnateljica gđa. Dražena Džeko je izrazila posebno zadovoljstvo da je muzej izložbenu sezonu zaokružio izložbom livanjskog umjetnika i zahvalila autoru što je svome gradu priredio vrlo intrigantnu izložbu na promišljanje.

Kustosica izložbe Željka Markov je istaknula kako Cvetkovićev crtaći opus nadahnut egzistencijalizmom nije kompleksan samo radi minuciozne tehnike već i zbog svog metafizičkog naboja. Koliko god crno-bijeli crteži izgledali minimalistički oni su vrlo složena i pomno građena struktura. Prema njezinim riječima Izložba Proljeće u mrtvoj šumi nam kao metafora govori koliko god se puta nečiji svijet sklada sruši, klica života pronaći će svoj put obnove. Cvetković nam tako poput filozofa kroz svoju umjetnost odašilje poruke humanizma.

Izložbu su uveličali mladi glazbenici na gitari, Marija Ursa i Marko Džeko dok je gradonačelnik grada Livna dr. Darko Čondrić prigodnim riječima otvorio izložbu.

Izložba će bit otvorena za posjetitelje do 15. siječnja 2024.

Pogledajte cijelu fotogaleriju ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok