• Short title article: Poziv svim građanima

U petak 19. siječnja 2024. u velikoj vijećnici Gradske uprave Livna, s početkom u 9 sati, bit će predstavljena studija o energetskoj učinkovitosti u stambenom sektoru.

Predstavljanje će se održati u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda  u Bosni i Hercegovini  (UNDP) u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji financira Švedska. Grad Livno je među trideset šest jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, potpisnik Sporazuma gradonačelnika s izrađenim i usvojenim  Akcijskim planom energetski održivog razvitka- SEAP u svibnju 2012.

Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzimati za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, uporabom obnovljivih izvora i energetskom učinkovitošću. S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, spomenuti projekt je izradio detaljne studije energetske učinkovitosti  i financijske mehanizme za svih trideset šest SECAP općina/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama. Bit će predstavljeni rezultati studija zajedno s financijskim mehanizmima razvijenim za naš Grad unutar ovog projekta. Cilj je stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku učinkovitost stambenih objekata.

Također treba istaknuti brojne prednosti energetske učinkovitosti, kako za kućanstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivaju se svi zainteresirani građani, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružatelje usluga da  svojom nazočnošću doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora,  na radionici u petak 19. siječnja u zgradi Gradske uprave Livna s početkom u 9 sati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok