• Short title article: Branitelji

"Duvanjski memento" naziv je izložbe fotografija poginulih branitelja općine Tomislavgrad koja je otvorena u srijedu u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu.

U duhu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u Gradskoj galeriji izložene su fotografije poginulih branitelja općine Tomislavgrad, a uz njih i djela iz ciklusa ''Križni put'' likovnog umjetnika, ujedno i branitelja pok. Vinka Bagarića.

"Vođeni onom - 'Navik on živi, ki zgine pošteno', važno je da ne zaboravimo stradanja naših branitelja i njihovu žrtvu, ali i da prenesemo vrijednosti iz Domovinskog rata na mlade generacije kako bi i oni znali cijeniti ono najvrjednije što su branitelji dali za neovisnost naše domovine i našu slobodu a to je - život", u uvodu izložbe kazao je kustos Gradske galerije KIC-a Tomislav Vučemil.

Na izložbe se mogu vidjeti fotografije 118 poginulih branitelja Općine Tomislavgrad.

Umirovljeni brigadir i jedan od ratnih zapovjednika brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada Boško Papić podsjetio je na žrtvu koju su Duvnjaci tada podnijeli, kada je njih 28 živote izgubilo na Kupreškoj bojišnici, 20 je bilo i zarobljeno te odvedeno u Knin gdje su proživjeli razne fizičke i psihičke torture, a neki od njih su i podlegli.

Brigadir Papić je stoga posebno poručio mladima na važnost očuvanja prošlosti jer, kako kaže, "onaj narod koji nema prošlost, ne može imati ni budućnost".

Kulturno-informativni centar izložbu je priredio u suradnji s općinom Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok