• Short title article: HDZ BIH

Grad Livno je prije nekoliko godina izgradio zgradu Glazbene škole za osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje.

Zgrada je uređena, moderno opremljena u što su uložena nemala financijska sredstva. Zaslužilo je to Livno, grad u Hercegbosanskoj županiji s najvećim brojem stanovnika, prije svega kao županijsko središte, kulturno, turističko i svako drugo. I ne samo Livno, nego i čitava Hercegbosanska županija i svi njezini stanovnici.

Odluka o izgradnji nove zgrade bila je u potpunosti opravdana i temeljena na izuzetnim uspjesima učenika Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar i na sve većem zanimanju učenika, ne samo iz Livna nego i sa šireg područja BiH, za daljnje glazbeno obrazovanje, srednjoškolsko pa i akademsko.

Grad Livno je poduzeo sve potrebne pravne radnje kako bi Srednja glazbena škola u Livnu započela s radom. Ministarstvu prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije i tadašnjem ministru Petru Galiću još prije nekoliko godina upućen je zahtjev za osnivanje Srednje glazbene škole u Livnu kao i elaborat o opravdanosti osnivanja Srednje glazbene škole u Livnu.

Međutim, od upućenog zahtjeva, kao i niza sastanaka održanih na tu temu osobito s donedavnom ministricom prosvjete kulture i sporta Gordanom Nakić, prošlo je nekoliko godina, te se na sastancima i u dopisima uporno nudio se model „gašenja „ Osnovne glazbene škole S.F. Vilhar Livno, koja ima dugogodišnju i uspješnu tradiciju, te pod ministarstvom osnivanje srednje glazbene škole i u sklopu iste i osnivanje osnovne glazbene škole. Činjenica je da iz resornog ministarstva nisu poduzete nikakve konkretne mjere za osnivanje  Srednje glazbene škole u Livnu. Čak što više, Vlada Hercegbosanske županije na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno donosi Odluku o osnivanju Srednje glazbene škole ali ne u Livnu nego u Tomislavgradu. Jednoglasno su to podržali svi ministri, pa i oni iz Livna, unatoč tome što su svjesni činjenice da je u Livnu izgrađena zgrada za Srednju glazbenu školu, ispunjeni svi preduvjeti, da je zahtjev za njezino osnivanje upućen prije nekoliko godina i da je taj zahtjev još na čekanju, odnosno, da je očito zaturen u nekoj ladici resornog ministarstva.

Nameće se pitanje, kakvu i čiju politiku zastupaju i provode livanjski političari, ministri pa samim tim i političke stranke koje sudjeluju u Vladi Hercegbosanske županije? Zašto se odbacuje jedno gotovo rješenje u vidu svih tehničkih preduvjeta za rad jedne škole kakvo postoji u obliku izgrađene i opremljene zgrade u Livnu? U čijem je to interesu? Nemamo apsolutno ništa protiv gradnje, izgradnje, i pokretanja pozitivnih procesa niti u jednoj općini u Hercegbosanskoj županiji, pa tako ni u općini Tomislavgrad. Ali ako je to na uštrb Grada Livna, Livnjaka i livanjske djece, onda imamo itekako protiv !

Gospodo iz stranaka koje sudjelujete u radu Vlade, prije svih vi iz HDZ 1990 vjernog sluge nekih drugih interesa, a ne livanjskih (!) vi čiji ministri sjede u Vladi Hercegbosanske županije i koji su Livnjaci, zapitajte se čije vi to interese zastupate i na štetu koga. Radite protiv Livnjaka, livanjske djece, uskraćujete im mogućnost obrazovanja a sve zbog osobnih ili nekakvih drugih interesa. Livno je moralo dobiti odobrenje za pokretanje rada Srednje glazbene škole. Sve uvjete za to ispunilo je još prije nekoliko godina. Sramotno je što su sve činjenice zanemarene i, po tko zna koji put, odigrali ste na štetu svih Livnjaka a uz pomoć pojedinaca, sadašnjih i bivših ministara, koji se zovu Livnjacima, i koji, na žalost, Livno predstavljaju u županijskoj vlasti.

Očekujemo od nadležnog ministarstva i Vlade HBŽ žurno pokretanje i osnivanje srednje glazbene škole u Livnu na dobrobit našeg Grada i naše djece!

Navodi se u priopćenju HDZ-a BiH Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok