Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se danas medijima i javnosti nakon sjednice Predsjedništva i rekao da je zatražio od Šefika Džaferovića da podnese ostavku, a da ako to ne uradi, onda će zatražiti njegovu smjenu.

"Ako predsjedavajući ne podnese ostavku tražit ću njegovu smjenu ako to ne učini do naredne sjednice Predsjedništva" rekao je Dodik, kritizirajući kako je istaknuo samovoljne istupe.

Dodik je najviše zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na Vijeću sigurnosti prošloga tjedna, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva te da je iznio osobne stavove.

"Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsjedništva, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, djeluje mimo ustava, mimo poslovnika o radu", izrazio je Dodik nezadovoljstvo djelovanjem Bisere Turković.

"Vidljivo je da su oni uzurpirali i zauzeli ministarstvo vanjskih poslova, vješto su iskorisitili da od 6 čelnih ljudi u ministarstvu vanjskih poslova nema nijednog Srbina", rekao je Dodik.

Rekao je da od svih stranka jedino SDA u svome programu rada ima odredbe koje ruše Daytonski sporazum, a da se Džaferović ponaša u skladu s tim.

"Ne može to koristiti kao opravdanje da krši član D u kojem kaže zastupa usuglašene stavove predsjedništva" optužio je Dodik Džaferovića.

Optužio je Bošnjake da se kroz nametanje sankcija Rusiji žele dodvoriti strancima sa zapada, ali da misli kako je bolje za sve da BiH zadrži neutralan status, a posebno zbog energetske politike.

"Nema nijedne odluke, donešene u nadležnom mjestu i nadležnom nivou. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo", poručio je optužbama oporbe iz RS-a da su uvedene sankcije Rusiji.

Dodik je rekao i da je danas glasao za neke točke u skladu sa interesima Republike Srpske, te odluke vezane za određene grantove i ekonomska pitanja.

Predsjedništvo je odoborilo i da općinama Ljubinje i Stolac koje su pogođene potresom uputi po milijun KM, te da se obitelji stradale djevojke u Stocu uplati 50.000 KM

Rekao je da se protivi prolongiranju izbora i da se oni trebaju održati 2. listopada u skladu sa odlukama.

"Dogovoreno je da se sačeka, da se ne vrši presija na Vijeće ministara i da se nakon toga telefonski konzultiramo oko toga", rekao je o osiguravanju sredstava za održavanje izbora.

Na kraju je kazao da će BiH biti zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda ili je neće biti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok