• Short title article: Veća potrošnja

U Bosni i Hercegovini raste udio onih koji su smanjili iznos štednje, rezimirani su rezultati najnovijeg istraživanja.

Negativna očekivanja potrošača u regiji Jugoistočne Europe jenjavaju, a analitička kluća Valicon na temelju tromjesečnog istraživanja New Normality očekuje postepeni povratak optimizma i povećanje obima potrošnje.

Kako su napisali, potrošači su se naviknuli na nove uvjete te su tome prilagodili potrošnju.

Potrošače u sljedećim mjesecima očekuje i rast cijena hrane i osnovnih životnih namirnica, što se odražava na promjene u štednji i kupnji. Sve su češće kupnje jeftinijih proizvoda i proizvoda na sniženjima te kupovina u jeftinijim trgovinama, piše između ostalog u Valiconu, prenosi Indikator.

Procijenjena potrošnja u kategorijama kao što su naručivanje hrane, kupovina sportske opreme i opreme za dom (osim u Srbiji) je u padu. U Hrvatskoj i Sloveniji potrošači manje planiraju posjećivati ​​barove i restorane, te priredbe. U Bosni i Hercegovini raste udio onih koji su smanjili iznos štednje, rezimirani su rezultati najnovijeg istraživanja.

U posljednjem mjerenju poskupljenja su najmanja u Sloveniji i Srbiji. U Valiconu očekuju i postepeno povećanje količine potrošnje. S izuzetkom Slovenije prilikom kupovine odjeće i obuće, BiH i Srbije prilikom posjeta barovima i restoranima, te Slovenije i Srbije prilikom putovanja ili odmora.

U budućnosti se može očekivati ​​optimističniji pogled na financijsku situaciju, u Sloveniji i Srbiji optimizam se vidi i u štednji, dodaje se.

U Sloveniji se osjetno smanjio udio onih koji percipiraju značajno povećanje cijena. I dalje ih je više od polovice, 58 posto, no to je 15 postotnih bodova manje nego u prvom kvartalu ove godine, odnosno 21 bod manje nego u zadnjem tromjesečju prošle godine.

Manji utjecaj cijena energenata i motornih goriva na raspoloživa sredstva ublažava smanjenje potrošnje najnužnijih proizvoda i usluga, uključujući i blagdane, a postepeno popuštanje potrošnje može se očekivati ​​i kod ostalih kategorija proizvoda i usluga, zaključili su u Valiconu.

Valicon je istraživanje proveo od 19. do 22. svibnja ove godine u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok