• Short title article: Srebro, olovo, cink

Općina Vareš dugo je bila jedna od najnerazvijenijih općina u našoj zemlji.

Danas sa obnovom rudarstva čak se i pruge vraćaju u funkciju, te se najavljuje veliki ekonomski razvoj. Ipak, s druge strane eko aktivisti negoduju zbog straha od uništenja prirode.

Nakon 5 godina pripremnih radova, rudnik u Varešu bi trebao početi s radom u desetom mjesecu ove godine. U britanskoj kompaniji Adriatic metals trenutno radi 246 radnika iz cijele zemlje. Od ožujka imaju status projekta od državnog interesa, ističe za BHRT izvršni direktor.

– U principu ovo je najveći investicijski projekt u BiH i regiji, evo ovaj projekt kada krene će biti 2,5 posto ukupnog GDP-a BiH, i 25 posto odnosno četvrtina svih stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se eksploatirati to je srebro, olovo, cink i na svjetskom tržištu najtraženije u tom segmentu – rekao je Alem Logo, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH.

U Varešu sada nedostaje smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, servisa, banaka, i svega drugog što razvijenije općine imaju. Ponovno se vraća u funkciju i pruga.

– Vareš, u kojem danas živi po popisu negdje oko 9, a realno oko 7 tisuća stanovnika, u sljedećim godinama, dobit će značajan broj novih stanovnika, ali svakako na dnevnoj bazi ulazak mnogo poslovnog svijeta i to je nešto što se moramo malo naviknuti nakon 30, 40 godina gdje smo uistinu bili negdje odbačeni – rekao je načelnik Vareša Zdravko Marošević.

Građani Vareša, kojima su mnoge investicije najavljivane kao spas, danas su većim dijelom optimstični. Isto mišljenje ne dijele eko aktivisti. Na posljednjim prosvjedima u Kaknju na čijoj općinskoj granici se nalazi rudnik, ističu da će rudnici zagaditi rijeke iz kojih se Kakanj snabdijeva pitkom vodom. Uputili su i otvoreno pismo stranim ambasadama koje podržavaju rudnik.

– Investitor će zaraditi milijardu, vi ćete narode dobiti bolesti, nećete imati vodu, nećete imati šumu, nećete imati ništa. Imat ćete razgrnutu zemlju na kojoj ništa više ne raste. Teške metale ne može riješiti ni klor, ni filter niti bilo što drugo – kazala je Hajrija Čobo, predstavnica neformalne grupa građana “Park prirode Trstionica i Boriva” Kakanj.

Kompanija pak tvrdi kako sve dozvole imaju, njih 147, te zbog optužbi, osim njih i federalni zavod za zaštitu voda odradio je analizu.

– Testirali smo sve, najveći stručnjaci u BiH su radili na tome. Tako da smo došli do analize i da apsolutno nema nikakvog utjcaja na području općine Kakanj. Mi smo otvoreni iz dana u dan, a svi nam se mogu javiti – ističe Logo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok