Popularno Magazin

  • Short title article: Možete ugroziti zdravlje

Ako ste ikada živjeli bez perilice posuđa, onda znate koliko ovi uređaji mogu promijeniti život - posebno nakon organizacije zabave ili blagdanskog obroka koji je uključivao gomilanje prljavog posuđa.

Stavite posuđe u perilicu, pritisnite gumb i gotovo! Možete se opustiti dok ona radi posao umjesto vas, prenosi Best Life. Ali, jeste li znali da ovaj vrijedni kuhinjski aparat zahtijeva i redovito čišćenje? Navodi Večernji.hr.

'Smiješno je kako se sjetimo očistiti svoje pećnice ili ispolirati sudopere, ali perilica posuđa često ostaje zaboravljena', kaže Matt Hagens, osnivač Mr. Kitchen Faucets, 'To je stroj koji čisti, pa bi se trebao sam čistiti, zar ne? Nažalost, to nije slučaj. Perilice posuđa ne čiste same sebe, koliko god mi to željeli'. Zapravo, nečišćenje perilice posuđa zapravo može ugroziti vaše zdravlje.

Vaša perilica posuđa možda neće raditi dobro: 'Kao i svaki uređaj, perilice posuđa trebaju redovito održavanje kako bi funkcionirale učinkovito i sigurno, kaže Andrew Brown, tehničar za popravak uređaja, 'Ako se ne čisti redovito, perilica posuđa izložena je nekoliko problema koji ne samo da utječu na njezin rad, već mogu predstavljati i higijenske i zdravstvene rizike'. Najveći problem ovdje je filter, objašnjava Brown: 'Perilice posuđa imaju filtere za hvatanje većih čestica hrane koje se ne ispiru s posuđa. Ako se ti filtri ne čiste redovito, mogu se začepiti, uzrokujući da perilica posuđa ne ispušta pravilno ili ne čisti posuđe tako učinkovito. Dugotrajno zanemarivanje čišćenja perilice posuđa može dovesti do ozbiljnijih problema kao što je oštećenje pumpe ili raspršivača'.

Mogli biste se izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom: 'Ako vaša perilica posuđa ne čisti pravilno vaše posuđe zbog nemara, mogli biste biti izloženi riziku od bolesti koje se prenose hranom. To je osobito opasno ako koristite iste tanjure za sirovu i kuhanu hranu', kaže Brown, 'Čestice hrane koje ostanu u perilici posuđa mogu stvoriti tlo za razmnožavanje bakterija i plijesni. Ti se mikroorganizmi zatim mogu razmnožiti po vašem suđu tijekom ciklusa pranja'.

Neugodan miris iz vaše perilice posuđa može biti prvi znak da ona ne radi kako treba i da bi vaše zdravlje moglo biti ugroženo. 'Sjećam se klijenta koji nikada nije oprao svoju perilicu posuđa', kaže Hagens, 'Počeli su primjećivati ​​čudan miris i manje čisto posuđe. Da skratimo priču, otkrili smo začepljivanje koje je postalo utočište za neke prilično neugodne organizme. Kasnije temeljitim čišćenjem, miris je nestao'.

Možete imate alergijsku reakciju: Tim Jankowski, predsjednik Aladdin's Cleaning & Restoration, kaže da je jedna od najvećih opasnosti nečišćenja perilice posuđa nakupljanje plijesni. 'Plijesan može lako utjecati na vas ako imate alergije ili astmu, a postoji potencijal za još opasnije zdravstvene implikacije', kaže on, 'Plijesan će nastati zbog kombinacije tamne unutrašnjosti perilice posuđa, nakupljanja vlage i ostataka hrane. Plijesan može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ako su ove gljivice prisutne u vašoj perilici posuđa, potencijalno mogu uzrokovati zdravstvene probleme'.

Iako vjerojatno niste željni dodati još jedan kućni zadatak na svoj popis obaveza, čišćenje vaše perilice posuđa je nešto o čemu se ne pregovara - i nije tako teško. Hagens preporučuje temeljito čišćenje vaše perilice posuđa jednom mjesečno kako biste smanjili nakupljanje klica, ostataka hrane i naslaga tvrde vode. 'Držite se smjernica proizvođača, svaki tjedan očistite odvod i sifon za hranu i razmislite o korištenju octa i sode bikarbone kao prirodnog, ekonomičnog rješenja za čišćenje', savjetuje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok