• Short title article: Prirodna sredstva

Komarci i insekti mogu pokvariti prijatno večer u dvorištu ili na terasi, a pravi problemi nastaju kada vam uđu u dom i tokom noći pokušavate da ih ulovite.

Postoje razna sredstva protiv komaraca, ali mnoga od njih sadrže kemikalije, a neka se ne preporučuju za upotrebu kod djece. Zato možete napraviti prirodna sredstva protiv komaraca od esencijalnih ulja, ali i posaditi biljke koje štite od dosadnih insekata u ljetnim noćima. Navodi Zadovoljna.rs.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce, jer luče određene supstance koje im smetaju. Ovo je pet popularnih biljaka koje se lako gaje i fenomenalne su protiv komaraca.

Možete ih posaditi u dvorištu, na terasi u saksiji ili držati na prozorskoj dasci, ali i unijeti u kuću i staviti u vazu. Za nas imaju prijatan miris, ali komarce mogu otjerati daleko od vašeg doma.

Lavanda

Uživamo u mirisu lavande, ali leteći insekti kao što su komarci vjerovatno neće podijeliti ovo zadovoljstvo sa nama, oni će odmah nestati. Najbolja sorta ove biljke protiv komaraca je lavandin, koji sadrži visoku koncentraciju kamfora, čiji miris odbija insekte.

Matičnjak

Njegov naglašeni miris limuna podsjeća na citronelu (ali na mnogo prijatniji način). U stvari, biljke koje sadrže visoke nivoe citronelola odbijaju insekte. Posadite ove mirisne biljke protiv komaraca u dvorištu, a uvečer otkinite nekoliko listova i ubacite ih u vrelu vodu i skuvajte čaj. Veoma je ukusan.

Bosiljak

Saksija ispunjena mirisnim bosiljkom će vam zaista pomoći da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini bez napada insekata. To je jedna od rijetkih biljaka koja odiše jakim mirisom i kada je ne gnječite ili ne kidate listove. Samo stavite saksiju na prozor ili na stol u bašti.

Mačja trava

Još jedna biljka protiv komaraca. Komarci ne podnose mačju travu, ali mačke je baš vole, pa ne dozvolite vašem ljubimcu da vam kida i stalno gricka travu. Dobro će doći za kontrolu komaraca.

Menta

Ono što je dobro za čaj i za koktel, dobro je i za vašu kožu. Isjeckajte listove mente i ubacite u čašu vode, ovo će pomoći u odbijanju komaraca uvečer, a eterična ulja sadržana u listovima efikasno će umiriti svrab kože nakon ujeda insekata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok