• Short title article: Spriječite starenje

Postoji jedna posebna vježba koja pojačava performanse vašeg mozga, čak i nakon što ste počeli pokazivati ​​znakove kognitivnog starenja.

Kada je riječ o vašem kognitivnom zdravlju, teško je precijeniti važnost veze uma i tijela. Zapravo, liječnici i istraživači naglašavaju da je redovita tjelesna aktivnost jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za očuvanje pamćenja i promicanje zdravlja mozga. Sada je nova studija otkrila da postoji jedna posebna vježba koja pojačava performanse vašeg mozga, čak i nakon što ste počeli pokazivati ​​znakove kognitivnog starenja, piše Best Life. Prenosi Večernji.hr.

Bavljenje tai chijem može poboljšati vaše pamćenje: Studija iz listopada 2023. objavljena u medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine otkrila je da je vježbanje tai chija jedna od najboljih vježbi za poništavanje učinaka kognitivnog starenja. Rezultati su se temeljili na podacima od 300 pojedinaca prosječne dobi od 75 godina, od kojih su svi imali blago kognitivno oštećenje ili su sami prijavili zabrinutost za svoje pamćenje.

Ispitanici su radili 10-minutni test za procjenu svog kognitivnog zdravlja prije i nakon šestomjesečnog vježbanja tai chija dva puta tjedno. U prosjeku su povećali svoje rezultate na testu za 1,5 bodova - što je grubi ekvivalent smanjenju starosti vašeg mozga za tri godine.

Tai ji quan je dobar prvi korak: Čak se i pojednostavljeni oblik tai chija poznat kao tai ji quan pokazao učinkovitim u promicanju kognitivnog zdravlja, istaknuli su autori studije. Posebno pristupačan i nježan oblik vježbanja, često se koristi u kliničkim okruženjima za starije osobe i osobe s poremećajima kretanja.

Ovaj poseban oblik tai chija koristi lagane pokrete koji su spori i namjerni, što vam omogućuje da iskoristite dobrobiti tai chija bez opasnosti od ozljeda. 'Pokreti su obično kružni i nikad forsirani, mišići su opušteni, a ne napeti, zglobovi nisu potpuno ispruženi ili savijeni, a vezivna tkiva nisu istegnuta', objašnjava Harvard Health Publishing.

Dodavanje mentalnih vježbi može pojačati učinke tai chija: Kako biste održali korak dok radite tai chi, morat ćete zapamtiti koreografiju. Samo to napinje vaše mentalne mišiće, kažu stručnjaci. Međutim, autori studije otkrili su da možete dodatno poboljšati kognitivne prednosti tai chija dodavanjem više vježbi pamćenja svom fizičkom kretanju. Oni preporučuju sricanje riječi dok se krećete i pokušaj sricanja unatrag, na primjer.

Autori studije primjećuju da su se učinci jačanja mozga udvostručili do povećanja od tri boda među ispitanicima koji su svom fizičkom kretanju dodali dodatne kognitivne izazove. 'Upravo smo vam dali šest dodatnih godina kognitivne funkcije', rekla je autorica studije Elizabeth Eckstrom, doktorica medicine, 'To je puno'.

Tai chi također dolazi s nizom drugih zdravstvenih prednosti: Osim što poboljšava vaše kognitivno zdravlje, tai chi je izvrstan način za izgradnju mišićne snage, poboljšanje fleksibilnosti, izgradnju ravnoteže i poboljšanje zdravlja vašeg srca. Može smanjiti rizik od ozljeda i kroničnih bolesti tijekom vremena.

Također može povećati pozornost i poboljšati mentalno zdravlje, uključujući smanjenje stope depresije i anksioznosti, prema studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje okoliša i javno zdravlje. Kao i kod svake nove rutine vježbanja, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o svim nedoumicama koje biste mogli imati prije nego što počnete.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok