• Short title article: Šest stvari

Odlazak kod zubara nekima može biti veoma tjeskoban.

Nađete li se u, mnogima mrskoj, poziciji da se zavalite u stomatološku stolicu – postoje određene stvari koje vam mogu malo olakšati proces.

Dr. Khaled Kasem, glavni ortodont u Impressu, rekao je za Bristol Post da postoji šest stvari koje nikada ne bi napravio prije termina – čak i ako idete samo na pregled. Navodi N1.

1) Bez alkohola

Iako će vam čaša vina možda pomoći da zaspite noć prije pregleda kod zubara, osobito ako ste nervozni – najbolje je izbjegavati alkohol dan prije i na dan posjeta. To je zato što alkohol može uzrokovati dehidraciju usta, što je uobičajeni znak drugih oralnih zdravstvenih problema i stoga može otežati davanje točne dijagnozu, prenosi Mirror.

2) Bez cigareta

Iako će pušači možda žudjeti za cigaretom kako bi smirili živce – najbolje je izbjegavati pušenje i vaping najmanje 24 sata prije posjeta stomatologu. Većina ljudi je svjesna da pušenje nije dobro za zdravlje, posebno za zube, ali čak i jedna cigareta može promijeniti boju zuba.

3) Bez tvrde hrane

Zadnje što želite učiniti je doći na zakazani termin s hranom zaglavljenom u zubima, što se lako može dogoditi kada grickate namirnice poput orašastih plodova. Najbolje je da se odlučite za mekšu hranu, poput kajgane.

4) Bez toplih jutarnjih napitaka

Većina nas dan započinje šalicom čaja ili kave – pogotovo dok je vani tmurno i hladno vrijeme. No, topli napici mogu uzrokovati osjetljivost zuba i mogu izazvati mrlje na zubima. Dr Kasem preporučuje da pijete samo vodu ujutro prije pregleda.

5) Bez šminke

Iako nitko ne nosi šminku na zubima, određeni kozmetički proizvodi ipak mogu biti problematični. Stomatološki alati poput raspršivača za vodu i ruž za usne ili puder nisu sretna kombinacija, jer biste mogli biti itekako zamrljani po završetku posjeta.

6) Perite zube kao i inače

Mnogi paničare na dan posjeta zubaru, perući zube dvadesetak minuta kako bi bili sigurni da su blistavo čisti. Ali to zapravo ne funkcionira tako. Ako se držite vaše uobičajene rutine četkanja zuba, to će pomoći vašem stomatologu da dobije realnu sliku vaših zuba i načina na koji se brinete za njih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok