• Short title article: Savjeti za zdravije zube

Karijes je danas poznat kao najčešći problem u svijetu, kada je u pitanju zdravlje usne šupljine, stoji na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. A vodica za usta samo dodatno tome doprinosi.

Stomatolog Kami Hoss ističe kako su neke svakodnevne navike ustvari jako štetne kada je riječ o zdravlju zubi. S obzirom na to da zdravlje zubi uvelike utječe na zdravlje cijelog organizma te navike nikako ne bismo trebali zanemariti, piše Ordinacija.hr.

Statistika kaže kako danas velik broj ljudi ima izrazito nezdravu usnu šupljinu, iako se čini da smo toliko napredovali da zubari ne bi trebali imati posla, navodi dr. Hoss.

Ipak uz toliko bolesti desni danas, čini se da neke stvari treba mijenjati.

Najveće greške koje činimo zubima

Uključuju grubu njegu s proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu promijeniti mikrobiotu u ustima, koja se razvijala milijunima godina, navodi dr. Hoss.

Posebno je ogorčen radi korištenja vodice za ispiranje usta koja ubija i do 99 posto mikroba u ustima, a iza sebe ostavljaju samo najgore koji se šire po ustima nesmetano jer nema organizama koji su ih u tome sprečavali. Hoss savjetuje da na usnu šupljinu treba gledati kao na vrt – s mnogo dobrih bakterija i onih loših kojih se treba riješiti, baš kao i korova.

Da u vrtu imate korov, sigurno ne biste uzeli kiselinu i zalili ga. Upravo to radimo ustima kada ih zalijemo jakom vodicom za ispiranje koja ubije sve što u njima živi. Dolazi do katastrofe, navodi Hoss.

Savjeti za zdravu oralnu higijenu

Stomatolog Hoss savjetuje da pratite ove savjete:

  • Započnite jutarnju njegu usne šupljine prije doručka, ne nakon, jer što god pojeli u ustima se pretvara u kiselinu koja može oštetiti caklinu ako ju odmah isperete.
  • Nakon buđenja, koristite blagu tekućinu za ispiranje kako bi se obnovila pH kiselina u ustima i isprao sav plak koji se nakupio tijekom noći.
  • Koristite zubni konac kako biste uklonili naslage između zubi.
  • Čistite jezik sredstvom namjenjenim za te svrhe jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne šupljine.
  • Koristite sigurne i kvalitetne paste za zube i četkice koje imaju nježna vlakna.
  • Ponavljajte rutinu prije spavanja, a zadnji korak neka bude ispiranje usne šupljine.
  • Redovno posjećujte stomatologa jer zdravlje usne šupljine utječe na cjelokupno zdravlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok