• Short title article: Koliki rok?

Od trenutka otvaranja pakiranja mlijeka, ono je izloženo vanjskom okruženju, uzrokujući potencijalnu unakrsnu kontaminaciju i oksidaciju, što smanjuje njegovu svježinu.

Mlijeko je namirnica koju većina ljudi uvijek ima u hladnjaku. Unatoč tome, svima se ponekad dogodi da ga ne iskoristimo unutar označenog roka. U tom je slučaju korisno znati na što treba obratiti pozornost kako bismo znali je li sigurno za konzumaciju ili ne.

Naime, nije svako mlijeko isto i postoje bitne razlike između svježeg i trajnog mlijeka. Svježe mlijeko prije dolaska na policu treba proći kroz proces pasterizacije, no ono i dalje ne sadrži konzervanse, pa se brzo pokvari, bilo da je zatvoreno ili ne.

Trajno mlijeko, s druge strane, može ostati svježe znatno dulje, čak i u slučaju da ga ne držite u hladnjaku. To je zato što sadrži konzervanse koji sprečavaju razvoj mikroba i kvarenje. Ono ima rok trajanja od 6 do 9 mjeseci na sobnoj temperaturi ako je neotvoreno. Nakon otvaranja, treba ga staviti u hladnjak i iskoristiti u nešto duljem roku od svježeg. U nastavku saznajte sve što trebate znati o rukovanju mlijekom i savjete koji će vam pomoći da ne dođe do kvarenja i bacanja mlijeka u vašem kućanstvu, piše N1.

Koliko dugo otvoreno mlijeko smije stajati u hladnjaku?

Budući da svježe mlijeko ne sadrži konzervanse, već je samo pasterizirano, ono se najčešće pokvari u roku od 3 dana bilo da je otvoreno ili ne. Trajno mlijeko zatvoreno može stajati i na sobnoj temperaturi i puno duže od svježeg mlijeka, čak 6 do 9 mjeseci. Ipak, nakon otvaranja se mora čuvati u hladnjaku i proizvođači savjetuju da se koristi u roku od 7 dana nakon otvaranja.

Od trenutka otvaranja pakiranja mlijeka, ono je izloženo vanjskom okruženju, uzrokujući potencijalnu unakrsnu kontaminaciju i oksidaciju, što smanjuje njegovu svježinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok