Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedjeljak da je globalni rizik od varijante omikrona “veoma visok” na osnovu dosadašnjih podataka, rekavši kako bi mutirani koronavirus mogao dovesti do vala koronavirusa koji bi mogao imati “teške posljedice”.

Zdravstvena agencija UN-a, u tehničkom dokumentu izdanom državama članicama, navela je da ostaju "značajne neizvjesnosti" oko varijante koja je prvi put otkrivena prije nekoliko dana u južnoj Africi.

Međutim, navodi se da je moguće da varijanta ima mutacije koje bi joj mogle omogućiti da izbjegne odgovor imunološkog sustava i poveća svoju sposobnost širenja s jedne osobe na drugu.

- U ovisnosti od ovih karakteristika, moglo bi doći do budućih porasta zaraze COVID-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice, ovisno o brojnim faktorima, uključujući mjesto na kojem se mogu dogoditi porasti. Ukupni globalni rizik procjenjuje se kao jako visok - dodaje se.

Upozorenje je stiglo kada je sve veći broj zemalja širom svijeta prijavio slučajeve ove varijante i krenuo da zalupi svoja vrata dok se znanstvenici utrkuju da otkriju koliko bi ova varijanta virusa mogla biti opasna. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok