Ministar zdravstva u RH Vili Beroš dao je izjave za medije nakon održane sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te komentirao mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja.

- Od početka govorimo da su sve mjere na stolu, u trenutku će ovisiti za čime ćemo posegnuti. Moguć je i peti val, ne želim da nam se to dogodi. Nitko od nas ne zna što nas čeka, vidjeli ste da se u roku od dva dana počelo govoriti o novim varijantama, kazao je.

- Ne mogu reći da nećemo razmatrati uvođenje obveznog cijepljenja. U ovom trenutku nismo nikad posegnuli za tim alatom jer nije dobar te izaziva podjele. Međutim, molimo da se građani cijepe i spriječimo i taj mogući peti val. Prozivaju me, ali ponavljam samo struku, u bazenu necijepljenih se vjerojatno rodila se nova varijanta jer virus želi preživjeti, a tamo i može. Zna se da se novi virus pojavio među mlađima. Nova je bolest, ali je naša strategija jasna - ukoliko ne dođe do ekstremne ugroze, nećemo posegnuti za tim alatom, nadodao je.

Kazao je kako ne zna kolika je nabavna cijena testova.

- Nastojao sam voditi računa da definiramo jednaku cijenu testova za sve. Želio sam ujednačiti da cijena testova bude 50 kuna, ljekarne imaju nešto veće cijene jer plaćaju PDV. Cijena nabavke vam ne mogu ništa reći jer ne znam ništa o tome. Mi smo poslali uputu da samo cijena rada bude oko 50 kuna, jesu li različite cijene prisutne, jesu, kazao je.

Kazao je i kakav nas Božić očekuje.

- Ja iskreno vjerujem nešto mirniji. Gledajući na ovaj pad novozaraženih koji je sigurno u vezi s povećanim brojem cijepljenih i upotrebom COVID potvrda, očekujem i nadam se mirnijem Božićem. Ipak, stručnjaci upozoravaju na pojavu petog vala, moramo biti oprezni. Moramo biti na sve spremni. Španjolska gripa je trajala preko dvije godine, ali očito je da se respiratornih virusa poput ovog se možemo teško riješiti jer se lako širi, kazao je te komentirao i web stranicu 'Hrvatske izdajice'.

- Ekstremno loše se osjećam, svaki naš potez je u svrhu očuvanja zdravlja građana i tako ćemo i nastaviti, kaže.