Iz Južnoafričke Republike stižu prvi "pomalo ohrabrujući znakovi" kada je posrijedi ozbiljnost slučajeva zaraze varijantom omikron, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu dr. Anthony Fauci, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci.

"Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi", rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na "vertikalnu" krivulju koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

"No zasad, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visok stupanj zabrinutosti kad je riječ o obolijevanju. Zasad su znakovi koji se odnose na težinu bolesti pomalo ohrabrujući", ponovio je.

No zdravstveni stručnjaci posljednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado te da se tek u narednim tjednima mogu očekivati ozbiljniji slučajevi bolesti.

U tijeku su laboratorijske studije čija je svrha ustanoviti je li i u kojoj je mjeri prenosiva nova varijanta koronavirusa te u kojoj je mjeri sposobna zaobići imunitet stečen nakon prve infekcije ili cijepljenja i može li prouzročiti teže oblike bolesti.

"Mislim da postoji realan rizik da ćemo svjedočiti smanjenju učinkovitosti cjepiva", rekao je u nedjelju ABC-ju Stephen Hoge, direktor Moderne, što je prije njega kazao i izvršni direktori tvrtke Stéphane Bancel.

"Jedino što u ovom trenutku ne znam je u kolikoj će mjeri ta učinkovitost biti smanjena. Hoće li to biti kao u slučaju delte, varijante koronavirusa protiv koje su cjepiva ipak ostala djelotvorna, ili će smanjenje učinkovitosti iznositi 50 posto, što bi značilo da ih moramo nadograditi", rekao je.

Moderna je, poput ostalih farmaceutskih tvrtki, uključujući i Pfizer, već počela raditi na prilagodbi postojećeg cjepiva ako to bude potrebno.

Omikron je, otkad je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici, dosad potvrđen u najmanje 15 američkih saveznih država i oko 40 zemalja svijeta.

Sjedinjene Države su na tjedan dana zatvorile svoju granicu s ovom državom, ali i s još sedam zemalja južne Afrike.

Fauci je u nedjelju rekao kako se nada da će ova zabrana biti ukinuta "u razumnom roku". (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok