Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin nastaviti prijetiti korištenje nuklearnog oružja kako rat bude sve duže trajao, predviđanja su Obavještajne agencija za obranu koja djeluje u sklopu Pentagona, prenosi Blooomberg.

- Dugotrajna okupacija dijelova ukrajinskog teritorija prijeti iscrpljivanju ruskih snaga i smanjenju njihovog moderniziranog arsenala oružja, dok će ekonomske sankcije Rusiju vjerojatno baciti u dugotrajnu ekonomsku depresiju i diplomatsku izolaciju - stoji u svom novom sažetku prijetnji diljem svijeta Obavještajne agencije za obranu koja djeluje u sklopu Pentagona.

- Kombinacija ukrajinskog otpora i ekonomskih sankcija će zaprijetiti ruskoj sposobnosti da proizvede moderna navođena oružja - stoji u svjedočenju general-pukovnika Scotta Berriera, ravnatelj Obavještajne agencije za obranu.

- Kako ovaj rat i njegove posljedice polagano slabe rusku konvencionalnu vojnu snagu, sve više će se oslanjati na nuklearno oružje kako bi poslali poruku Zapadu i projicirali snagu. Putin je početkom invazije objavio da je stavio ruski nuklearni arsenal u pripravnost zbog "agresivnih izjava NATO-a i ekonomskih sankcija protiv Moskve", što je izazvalo osude diljem svijeta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je tada izrazio snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg.

- Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg, kazao je tada za novinare.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok