• Short title article: Što mogu učiniti za državu?

Njemačka vojska Bundeswehr se ne suočava samo s nedostatkom borbenih zrakoplova, fregata ili helikoptera, nego joj već godinama nedostaje i vojnika i vojnikinja, piše Deutsche Welle.

Zbog toga se uvijek iznova otvara rasprava o tome treba li ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka. Ministar obrane Boris Pistorius (SPD) u jednom je intervjuu naveo Švedsku kao uzor. Tamo je, kao i u Njemačkoj, obvezno služenje vojnog roka bilo ukinuto, a zatim ponovo uvedeno.

Njemačka je krajem listopada na raspolaganju imala 181.383. vojnika. U doba Hladnog rata 1970-ih i 1980-ih bilo ih je gotovo pola milijuna. Navodno je cilj do 2025. imati 203.000 vojnika. Jer, rat Rusije i Ukrajine je pokazao koliko brzo mogu nastati sukobi u Europi, navodi Deutsche Welle.

Od dolaska na ministarsku dužnost Pistorius razmišlja o tome kako Bundeswehr ponovo učiniti privlačnijim i treba li ponovo uvesti vojnu obvezu.

Desetljećima je vojna obveza bila temelj njemačkog društva. S ponovnim naoružavanjem Savezne Republike Njemačke sredinom 1950-ih, muškarci stariji od 18 godina su regrutirani u vojnu službu. Ideja je bila da vojnici budu građani u uniformi. Tijekom pet i pol desetljeća gotovo svi mladići su služili vojni rok ili su u okviru civilnog služenja radili u staračkim domovima ili bolnicama. U ljeto 2011. obvezni vojni rok je ukinut. U to vrijeme cilj je bio smanjiti Bundeswehr i provesti reformu oružanih snaga. Međutim, u slučaju napetosti ili potrebe za obranom obvezni vojni rok se može ponovo aktivirati.

Tek što je Pistorius javno iznio plan, uslijedila su velika negodovanja. Kritike su stizale čak i iz redova njegove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Šefica stranke Saskia Esken smatra da se Bundeswehr sada tako razvio da ne bi bio sposoban provesti obveznu regrutaciju.

No podrška je stigla od konzervativne oporbe. Šef Kluba zastupnika demokršćana (CDU/CSU) Johann Wadephul objašnjava za DW:

“Stav CDU-a je jasan, mi se zalažemo za opću vojnu obvezu, odnosno službu u Bundeswehru, ali i u drugim, takozvanim organizacijama plavog svjetla. To se odnosi na vatrogasne službe, službe za tehničku pomoć ili dobrotvorne organizacije. Sada je vrijeme da se mladi ljudi zapitaju što mogu učiniti za našu državu – za naše društvo.”

Ministar Pistorius sluša i one koji kritiziraju i koji hvale njegovu ideju te napominje da razmatra sve opcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok