• Short title article: Hrvatska

Nakon što su iz Policijske uprave osječko-baranjske početkom ovoga tjedna izvijestili kako su uveli kartično plaćanje izrade osobnih dokumenata izravno na šalterima na kojima se podnosi zahtjev, Večernji list je upitao Ministarstvo unutarnjih poslova je li takva praksa u cijeloj Hrvatskoj te u kojim je još policijskim upravama moguće platiti izradu dokumenata na šalterima policije.

– Obavještavamo građane da naknadu za izradu osobnih dokumenata ne moraju više plaćati u poštanskim uredima, putem internetskog bankarstva ili u FINA-i, već da to mogu učiniti na šalterima na kojima se podnose zahtjevi za izradu dokumenta u sjedištu Policijske uprave osječko-baranjske, kao i u svim postajama u Osječko-baranjskoj županiji, koje imaju Upravne poslove, odnosno u kojima se obavljaju poslovi izdavanja dokumenata (osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, poslovi oružja, dozvole boravka, boravišne iskaznice) – objavila je početkom tjedna osječka policija. Plaćanje naknade na šalterima obavlja se na bezgotovinski način putem POS uređaja s bankovnim karticama. Na području osječko-baranjske županije u ovim se postajama može platiti izrada dokumenta bankovnim karticama na šalteru: PU osječko-baranjska u sjedištu, PP Beli Manastir, PP Donji Miholjac, PP Đakovo, PP Belišće i PP Našice. 

U Ministarstvu unutarnjih poslova kazali su nam kako je većina policijskih uprava i policijskih postaja, koje rade na izdavanju osobnih dokumenata (osobna, putovnica, vozačka dozvola...), opremljena s uređajima za kartično plaćanje. Iznimke su nekolicina manjih ustrojstvenih jedinica koje također imaju uređaje na raspolaganju, ali zbog tehničkih uvjeta koje treba zadovoljiti, još nisu u funkciji.

Otkrivaju i kako je kartično plaćanje u potpunosti implementirano u Policijskoj upravi varaždinskoj, zadarskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, požeško-slavonskoj, osječko-baranjskoj, karlovačkoj i virovitičko-podravskoj.

– Očekujemo da će do kraja siječnja 2024. godine na svim lokacijama koje rade na poslovima izdavanja dokumenata, uređaji biti instalirani i spremni građanima pružiti uslugu kartične naplate naknade – rekli su nam u MUP-u. 

Dosad se naknada za izradu dokumenata mogla platiti u pošti, Fini ili preko interneta pa se potvrda o plaćanju morala donijeti prilikom predaje zahtjeva, no uvođenjem kartičnog plaćanja to će biti puno jednostavnije i sve će se moći obaviti na jednom šalteru. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok