• Short title article: Uzburkao javnost

Britanski novinar Edward Lucas, inače stručnjak na polju sigurnosti i autor nekoliko knjiga, izazvao je buru reakcija u Velikoj Britaniji nakon što je objavljen njegov autorski tekst u kojem je najavio dolazak trećeg svjetskog rata.

Britanija će se vjerojatno u roku od pet godina boriti u višestranom sukobu protiv Rusije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje, naveo je Lucas u tekstu objavljenom u Daily Mailu.

"To nije zastrašivanje. Riječ je ovotjednom upozorenju Granta Shappsa, koji je u svom prvom većem govoru kao ministar obrane najavio da se selimo iz poslijeratnog u predratni svijet", naveo je autor knjige "Novi hladni rat: Putinova prijetnja Rusiji i Zapadu". Prenosi Dnevnik.hr.

Lucas je dodao kako se Zapad suočava s višestrukom krizom koja uključuje uspon Kine, ruski imperijalizam, vođe u Iranu koji pokušavaju izbaciti Amerikance i njihov utjecaj s Bliskog istoka, masovne pokolje u Izraelu i pojasu Gaze i latentne terorističke prijetnje, kao i velike promjene u globalnom gospodarstvu zbog masovnih migracija.

"To je kombinacija koja stvara najopasniju situaciju za Britaniju od 1945. Proživjeli smo hladni rat i prijetnju nuklearnog uništenja, ali smo se u borbi Istoka i Zapada suočili s jednim glavnim protivnikom. Pod šefom Kremlja Leonidom Brežnjevom Sovjetski Savez raspolagao je kolosalnim arsenalom i miješao se u politiku širom svijeta, ali su njegovi ciljevi bili u osnovi racionalni, za razliku od poremećenih prijetnji nuklearnom eskalacijom koje se sada često čuju od Putinova režima ili nihilističkih kultova smrti islamističkih ekstremista", piše Lucas i dodaje:

"Činjenica da je naš ministar obrane tek sad postao svjestan ovog međunarodnog političkog kaosa naglašava koliko su naivne i arogantne vlade Ujedinjenog Kraljevstva uništavale naše oružane snage već 30 godina. Nije samo Britanija, ni europski demokratski lideri nisu izgledali slabije od 1930-ih".

Naglašava i kako domišljati američki predsjednik Biden ne može ni skupiti snagu da podrži Ukrajinu dok Vladimir Putin pokušava okončati njezino postojanje, i kao nezavisne nacije i kao bedem protiv ruske invazije na istočnu Europu. Potreba za zaštitom Ukrajine najvažnije je moguće pitanje - ali podrška SAD-u sve je manja i riskira da potpuno nestane ako Donald Tramp bude vraćen u Bijelu kuću kasnije ove godine, tvrdi Lucas.

"Trump je jasno dao do znanja kako misli da ostatak Zapada ima besplatnu vožnju na ramenima SAD-a. 2020. godine zaprepastio je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen rekavši joj 'NATO je mrtav', i on to ozbiljno misli. 'Morate shvatiti da ako Europa bude napadnuta, mi vam nikada nećemo pomoći i podržati vas', rekao je na privatnom sastanku koji je izašao u javnost tek ovog mjeseca", piše Lucas.

U analizi se dotaknuo i Balkana navodeći da se stanje može okarakterizirati kao septička jama koja se prelijeva.

"Rat među našim susjedima desetljećima je nezamisliv, ali je era snažnog vodstva iz Washingtona, Londona i Pariza umrla s tom generacijom političara na čelu s Margaret Tacher i Ronaldom Reganom. Uskoro bismo mogli imati Trumpa u Bijeloj kući i krajnju desničarku Marin Le Pen u Elizejskoj palači. U međuvremenu, Kina se sprema izvršiti invaziju na Tajvan, Venezuela prijeti da će anektirati naftom bogatu regiju u Gvajani, a Balkan je rana puna gnoja", smatra Lucas.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok