• Short title article: Kanada

Sjeli su jedan pored drugog da čuju izvinjenje, nakon što su proveli skoro sedam desetljeća daleko od svojih bioloških obitelji.

Dva Kanađanina koji su greškom zamijenjeni pri rođenju primili su ispriku od vlade skoro 70 godina kasnije. Richard Beauvais i Eddy Ambrose (68) rođeni su istog dana 1955. godine. Obojica su na svijet došla u istoj bolnici u Arborgu u Manitobi, prenosi Unilad. 

Beauvais, iz primorskog grada Sechelt u Britanskoj Kolumbiji, odrastao je vjerujući da je autohtoni. Ali nakon DNK testa, pokazalo se da ima mješavinu ukrajinskog, aškenaskog jevrejskog i poljskog podrijetla.

Nekih 2.500 kilometara dalje Ambroseova sestra, koju je odgojila ukrajinska obitelj, također je napravila DNK test. Otkrila je da nije u srodstvu sa Ambroseom. Beauvais je bio njen biološki brat.

Dakle, davne 1955. godine, dva muškarca su zamijenjena pri rođenju. 

I tek u četvrtak, 21. ožujka, primili su službenu ispriku osobno od Waba Kinewa, premijera kanadske provincije Manitoba.

Sjeli su jedan pored drugog da čuju ispriku, nakon što su proveli skoro sedam desetljeća daleko od svojih bioloških obitelji.

- Danas ustajem da iznesem ispriku koja se dugo čekala, za postupke koji su naškodili dvoje djece, dvije grupe roditelja i dvije obitelji kroz mnoge generacije - rekao je između ostalog Kinew u Skupštini Manitobae. 

Ambrose i Beauvais su se prvi put povezali telefonskim pozivom.

- Je li ovo Eddy Ambrose? - Beauvais je započeo poziv.
- Mislim da me se ne sjećate, ali upoznali smo se davno. Bilo je to 1955. i bili smo jedan pored drugog u krevetu - dodao je.

Odvjetnik ovog muškarca Bill Gange rekao je za BBC da je isprika značajno priznanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok