• Short title article: Traži pravdu pred EU

Upravni sud odbio mu je zahtjev za ispravak, pa pravdu sada traži na Europskom sudu za ljudska prava.

Srbin s hrvatskom putovnicom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama podbio je tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava protiv Republike Hrvatske jer mu krši konvencijsko pravo na obiteljski život.

Tužbu je podnio nakon što su mu odbijeni zahtjevi za ispravak podataka koje je unio u hrvatskom konzulatu u New Yorku 2007. nakon rođenja svojeg sina, kada ga je došao prijaviti. Muškarac je tada pomiješao pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obje rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati.

Želio je da bude upisano da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. No upisao je u obje rubrike da su Hrvati. Nakon što je primijetio pogrešku, tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke, piše N1.

No zahtjev za ispravak upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nadležna tijela nisu pogriješila te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život koje štiti Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Pokrenut postupak protiv RH

Europski sud na osnovi njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. 

"Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?" pitanja su na koja odgovor Europskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH u Strasbourgu.

Nakon što dobije odgovore, sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok